Categorieën

Service

Zijn websites voor scholen nog nodig?

Zijn websites voor scholen nog nodig?
Onderwijs

Zijn websites voor scholen nog nodig?

  • Herman Stel
  • 08-04-2020
  • Onderwijs
Zijn websites voor scholen nog nodig?
In de jaren negentig van de vorige eeuw had mijn toenmalige school De Zuidwester als één van de eerste scholen in Vlaardingen een website. In die tijd nog eenvoudig van opzet en zelf gemaakt. Als je die site vergelijkt met de gelikte sites van tegenwoordig, dan zie je wel een flink verschil. Maar de site was compleet en actueel. Veel informatie voor ouders en toekomstige ouders. Het was zeker, voor die laatste groep een handige eerste kennismaking met de school. Dat was ook een van de redenen om een website te maken. Je wilde immers een beetje reclame maken voor jouw school. 

Momenteel zie je een aantal scholen, ook in Vlaardingen, die totaal geen aandacht meer besteden aan hun website. Elke school heeft immers een informatie-app voor de ouders. Maar volgens mij is het nog steeds zo, dat je, als je meer wilt weten over winkels, bedrijven of instellingen, je eerst een kijkje neemt op hun website. En zo’n eerste indruk maakt uit of je verder gaat bladeren op die site. Het kan zelfs bepalend zijn of je nog de moeite neemt om contact op te nemen. 

Met het niet bijhouden van jouw website sla je de plank dus mis. Je ziet de vreemdste dingen. Zo vind je op nieuwspagina’s meestal geen nieuws. En als er al nieuws staat, dan is het maanden of zelfs jaren geleden voor het laatst bijgewerkt. 

Ook de jaarkalenders willen nog wel eens een jaartje achterlopen en de actuele maandagenda’s zijn soms nog van het vorige jaar. Ook komt het regelmatig voor, dat leerkrachten, die al ergens anders werken of met pensioen zijn, nog steeds met foto en al te zien zijn op de teampagina, terwijl nieuwe medewerkers zelfs na ruim een jaar nog niet zijn vermeld. Overigens ziet het er slordig uit als een deel van het team wel met foto is afgebeeld en een deel niet. Als leerkrachten niet met hun foto op de site willen, dan is dat hun goed recht. Maar laat dat ‘smoelenbord’ dan weg. 

Al met al zijn veel websites al lang geen visitekaartje meer voor de school. En wat denken ouders, die op hun zoektocht naar een nieuwe school zo’n slechte website zien? Misschien denken zij wel: 'Dat is vast een hele goede school! Daar besteden leerkrachten hun tijd tenminste aan de kinderen en niet aan zo’n website!' 

Of zoiets!?