Categorieën

Service

Weet u wat Daltononderwijs is?

Weet u wat Daltononderwijs is?
Onderwijs

Weet u wat Daltononderwijs is?

  • Redactie
  • 11-03-2015
  • Onderwijs
Weet u wat Daltononderwijs is?

VLAARDINGEN - Op woensdag 18 maart organiseert Daltonschool De Klinker een Open Dag. Wanneer u langskomt op die dag krijgt u uitleg over de manier van lesgeven bij het Daltononderwijs. U vindt Daltonschool De Klinker aan de Binnensingel 128 in Vlaardingen. Er is inloop met koffie en thee vanaf 8.45 uur. Daarna volgt een korte uitleg over de werkwijze en aansluitend kunt u de klassen bezoeken.

De speerpunten binnen het Daltononderwijs zijn zelfstandigheid, vrijheid/verantwoordelijkheid, samenwerken, effectiviteit en reflectie. De kinderen worden van de kleutertijd tot aan de laatste groep begeleid door de leerkrachten om te leren eigen verantwoordelijkheid te nemen. De kinderen krijgen de vrijheid (binnen gestelde grenzen) om zelf bepaalde keuzes te maken. Zo kunnen de kinderen in overleg met de leerkracht het tempo en de volgorde van een opdracht bepalen, kiezen welke hulpbronnen ze wel of niet raadplegen en de tijd die ze aan verschillende onderdelen besteden. Bovendien is het nadenken over je eigen gedrag en werk een belangrijk onderdeel binnen het Daltononderwijs op de Klinker. 

Ook het leren samenwerken wordt zeer duidelijk gestimuleerd. De oudsten helpen regelmatig bij de jongere kinderen, waardoor iedereen elkaar kent op de school. Het zelf aan de slag gaan met een opdracht (die afgestemd is op de leerling) wordt aangemoedigd. Deze zogenaamde weektaak moet aan het einde van de week afgerond zijn. De leerlingen hebben hier in de rest van hun leven profijt van, omdat ze goed in staat zijn hun verantwoordelijkheid te nemen, zelfstandig te zijn en samen te werken met anderen. Meer informatie over de school vindt u op: www.daltonschooldeklinker.nl