We gaan toch wel weer naar Terschelling, meneer?

10-06-2016 Onderwijs Advertorial

Leerlingen van het College Vos waaien uit op Terschelling

VLAARDINGEN - Het is voor Het College Vos, een VMBO-school uit Vlaardingen, inmiddels een goede gewoonte: aan het begin van het schooljaar met klas 3 en 4 op introductieweek naar Terschelling. Dit jaar was het de zesde keer dat ze met een kleine zestig leerlingen vijf dagen op het eiland doorbrachten, vertelt docent Jean Swijnenburg, coördinator van de Sector Techniek. “En 2016 is alweer geboekt.”

Voor de meeste leerlingen is het de eerste keer dat ze kennismaken met Terschelling. “Veel van onze leerlingen, van wie een groot deel allochtoon, zijn nog nooit de Afsluitdijk over geweest”, vertelt Swijnenburg. “Ook het varen met de veerboot naar een eiland is voor de meeste leerlingen een compleet nieuwe ervaring.” Voor bepaalde onderdelen van het programma heeft Swijnenburg advies gevraagd bij MooiWeer. “Een aantal zaken, zoals het vervoer en het verblijf regelen we zelf, maar voor andere dingen kloppen we graag bij MooiWeer aan.”

 

Buitenlucht


Al is het niet zo ingewikkeld, toch is het vervoer voor de meeste kinderen al vanaf het begin een enorme belevenis. “Op maandagochtend kwart over tien worden de klassen 3 en 4 van de sectoren Voertuigen- en Elektrotechniek op school verwacht. We gaan met de bus naar Harlingen, daar stappen we op de boot. Op Terschelling staat er voor iedereen een fiets klaar en vervolgens fietsen we met de hele groep de vijftien kilometer naar de Wierschuur.”

’s Avonds, na het eten, wordt er een avondwandeling gemaakt. “Het is dan nog licht. We verkennen de omgeving van de Wierschuur en laten de leerlingen kennismaken met de Boschplaat.” De volgende dag is het na het ontbijt tijd voor anderhalf uur sporten. “Voetbal, fitness, lekker in de buitenlucht. Zo kunnen ze hun energie wel kwijt.”

Na de lunch gaat het met z’n allen op de fiets naar West-Terschelling. “Daar staan twee boswachters van Staatsbosbeheer klaar voor een wandeling over de Noordsvaarder. We hebben al jaren dezelfde boswachters, die zijn hartstikke aardig en kennen de groep inmiddels wel. Het is altijd heerlijk in de natuur en de jongens vinden het prachtig. Daarna schepen we met z’n allen in op De Riepel en gaan we zeehonden kijken, ook iets wat ze nog nooit gedaan hebben. En daarna gaan we ook nog wadlopen. Dat is een inderdaad een lange middag, pas om half acht stappen we weer op de fiets richting Oosterend.”

 

Digitale fietstocht


Komen er eigenlijk ook meiden mee of bestaat de groep uit alleen maar jongens? “Bij de sector Elektrotechniek zitten zo en dan een paar meisjes”, zegt Swijnenburg. “En natuurlijk gaan die ook mee. Voor hen is er een aparte kamer in de Wierschuur en verder doen ze gewoon het programma mee, geen probleem.”

Op dag drie, de woensdag, staat er een digitale fietstocht op het programma, door Swijnenburg en zijn collega’s zelf bedacht. “Die brengt de kinderen over het hele eiland, langs alle mogelijke bezienswaardigheden. Dan zijn we op tijd terug, zo tegen half vijf, en eten we op tijd. ’s Avonds houden we een filmavond, dan kunnen ze, en wij trouwens ook, een beetje bijkomen.”

Op donderdag is het de beurt aan MooiWeer om een dagdeel in te vullen. “Dit jaar betekende dat paintballen en op het strand boogschieten en vliegeren met grote vliegers. Ilmar en zijn mensen verzinnen daar telkens weer wat anders voor.”

’s Middags hebben de leerlingen vrij. “Dan hebben ze even tijd voor zichzelf en kunnen ze cadeautjes kopen voor het thuisfront.” Na een afsluitende barbecue volgt een korte nacht, want het is vrijdag vroeg op. “Ontbijten, inpakken en op naar de boot!”

 

Ieder jaar


Hoe komt een school uit Vlaardingen eigenlijk op Terschelling terecht? “Ik vind het een prachtig mooi eiland”, legt Swijnenburg uit. “25 jaar geleden kwamen we er ook al met de school, toen was het nog een LTS. Ja, toen was ik al docent. Ik ben 63 jaar inmiddels, dus ik ga al even mee. In die tijd had de Wierschuur nog geen warm water en waren de toiletten buiten, maar dat maakte niet uit, toen was het ook al geweldig. Zo’n zes jaar geleden zochten we een reisdoel voor de introductieweek. ‘Terschelling!”, stelde ik voor, en zo gezegd zo gedaan. En je ziet het, nu gaan we elk jaar. Het is zelfs zo dat de leerlingen er zelf om vragen. ‘We gaan toch wel weer naar Terschelling meneer?’ Ja, het bevalt iedereen uitstekend!”

 

Actief


En dat terwijl er toch het nodige van de leerlingen wordt gevraagd. “Het programma tijdens de vijf dagen en vier nachten is inderdaad heel actief”, knikt Swijnenburg. “En we doen echt alles op de fiets, weer of geen weer. Beter gezegd: Mooi Weer of geen mooi weer.” Ook als het regent? “Ja, ook als het regent. De meeste leerlingen hebben wel een regenpak. En hebben ze dat niet, dan worden ze nat.”

Of dat wel eens gemopper oplevert? “Nee, helemaal niet, echt nooit.” Maar met zoveel kinderen uit de grote stad van 14, 15 jaar gaat er toch wel eens wat mis? Swijnenburg moet even diep nadenken. “Er is een keer een leerling van ons met fiets en al de haven ingereden. Per ongeluk ja. Dat was vlak bij de Riepel. Nou, die is er weer uitgevist en had een nat pak. En een mooi verhaal natuurlijk.”

Voor meer informatie, kijk op de website mooi-weer.nl

Gerelateerd