Categorieën

Service

Sten van Harten naar Euroskills in Boedapest

Sten van Harten naar Euroskills in Boedapest
Onderwijs

Sten van Harten naar Euroskills in Boedapest

  • Redactie
  • 08-09-2018
  • Onderwijs
Sten van Harten naar Euroskills in Boedapest
VLAARDINGEN - Sten van Harten uit Vlaardingen vertegenwoordigt ons land tijdens de zesde editie van EuroSkills: het ‘EK voor beroepen' dat van 26 tot en met 28 september plaatsvindt in Boedapest, Hongarije. Sten maakt deel uit van Team Nederland: 31 talentvolle jongeren, allen nationaal kampioen in hun vak. Sten is Nationaal kampioen ICT Specialists. Op vrijdag 14 september komen Team NL en supporters voor de laatste keer voor vertrek bij elkaar in Hoofddorp, waar ze onder andere worden toegesproken door sportheld Maarten van der Weijden.

Sten leert bij Grafisch Lyceum Rotterdam. De afgelopen maanden werden de winnaars geselecteerd tijdens voorrondes, kwalificatiewedstrijden en nationale finalewedstrijden van de mbo-vakwedstrijden Skills Heroes en branchevereniging VHG (tuinaanleg).

In Boedapest strijden zo'n 530 deelnemers uit de 28 bij WorldSkills Europe aangesloten landen in 34 beroepen voor een plek op het erepodium. Ons land doet mee in 27 vakrichtingen (beroepen), waaronder stukadoor, bloembinder, meubelmaker, lasser, autotechnicus en verpleegkundige. Experts, afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen, trainen en begeleiden de deelnemers.

In de Hungexpo in Boedapest worden door de organisatie meer dan 50.000 bezoekers verwacht tijdens de drie wedstrijddagen. Dit maakt EuroSkills tot het grootste beroepenevenement van Europa. Op het evenement komen veel internationale prominenten uit de politiek, het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs, onder wie een delegatie uit Nederland. Naast het aanmoedigen van Team NL wisselen zij de laatste kennis uit op het gebied van beroepsonderwijs en vakmanschap.

Skills Heroes


De deelnemers hebben zich onder meer gekwalificeerd door deelname aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo. In het schooljaar 2018/2019 doen vrijwel alle mbo-scholen mee aan de nieuwe editie vakwedstrijden. Inmiddels vindt deelname plaats door studenten van 857 opleidingen in 60 wedstrijdrichtingen. Zij kunnen zich kwalificeren voor de volgende lichting van Team NL, de selectie die zal deelnemen aan WorldSkills, het WK voor beroepen dat in augustus 2019 plaatsvindt in Kazan, Rusland.