Categorieën

Service

Lessen reanimatie op Mavo Vos

Lessen reanimatie op Mavo Vos
Onderwijs

Lessen reanimatie op Mavo Vos

  • Redactie
  • 05-04-2016
  • Onderwijs
Lessen reanimatie op Mavo Vos

vlnr: Sipan Hajar, Dylan Sital (beide leerlingen), dhr. Paul Vlek en dhr. Ralph Groen (docent DMV)

VLAARDINGEN - Onder het motto “jong geleerd is oud gedaan” gaat De Mavo Vos structureel reanimatieonderwijs geven aan haar leerlingen. Hiervoor heeft de school een 3-jarige samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Hartstichting. Scholen die erkend reanimatieonderwijs geven zijn te herkennen aan een gevelbord die zij uit naam van de directeur van de Hartstichting hebben ontvangen. Zo gebeurt dit ook op De Internationale Vos en Het Lyceum Vos.

Maar de docenten op De Mavo Vos gaan een stapje verder en nemen dit onderwerp wel heel serieus. Op dinsdag 5 april kwam ERC (het Europese reanimatie centrum) instructeur Paul Vlek van Pallas Company om de docenten extra te ondersteunen. Door middel van 3 trainingen worden de docenten opgeleid tot full-instructeur. Deze titel maakt het de docenten mogelijk om de leerlingen na afloop van de reanimatiecursus een diploma van het ERC te geven.

Om als AED-trainingsschool bij het ERC te worden geregistreerd moet De Mavo Vos per jaar minimaal 3 trainingen geven aan de leerlingen. Hierbij wil Pallas Company graag ondersteuning verlenen in de vorm van het geven van trainingen en door het beschikbaar stellen van AED- en reanimatiepoppen. Als ambulancemedewerker op de ambulance in Amsterdam, weet Paul als geen ander wat het belang is van tijdige reanimatie. Het bedrijf Pallas company verzorgt op landelijk niveau bij-, en nascholing geaccrediteerde nascholing voor artsen en verpleegkundigen. Zie voor meer informatie pallascompany.nl

Elke week krijgen 300 mensen een hartstilstand en vaak zijn ze niet in de buurt van een ziekenhuis. Door binnen de eerste zes minuten 112 te bellen, het slachtoffer te reanimeren én te defibrilleren, wordt de kans op overleven van het slachtoffer aanzienlijk vergroot. Jaarlijks worden er op deze wijze zo’n 3.000 extra levens worden gered. Maar er zijn méér mensen nodig die kunnen reanimeren. Daarom is dit project op de scholen erg belangrijk.

De leerlingen leren via “de 6-Minutenles”, het lesprogramma van de Hartstichting, hoe ze borstcompressies kunnen toepassen, mond-op-mond-beademing kunnen geven en een AED kunnen gebruiken.

Op dit moment bieden ruim 100 middelbare scholen in Nederland reanimatieonderwijs aan. Deelnemende docenten en leerlingen zijn erg enthousiast over de reanimatielessen. Het lesprogramma sluit goed aan bij de ‘wettelijke opdracht tot burgerschapsvorming' én bij vakken als biologie, lichamelijke opvoeding, maatschappijleer en verzorging.

 

Vlaardingse Openbare Scholengroep

Postbus 6040, Vlaardingen

Meer over Vlaardingse Openbare Scholengroep →