Leerlingen Jozefmavo over de streep

13-09-2017 Onderwijs Redactie

VLAARDINGEN – Afgelopen voorjaar is door de gemeenteraad het voorstel aangenomen om geld beschikbaar te stellen voor het Vlaardingse voortgezet onderwijs om Challenge Days (Over de streep) te organiseren. Als ervaringsdeskundigen hebben ze op de Jozefmavo hierin het voortouw genomen en de andere scholen uitgenodigd om vertegenwoordigers te sturen, die meedoen als begeleiders en zelf aan den lijve kunnen ondervinden wat Challenge Day inhoudt en kan betekenen voor de leerlingen. Gisteren vandaag en morgen zijn er drie Challenge Days op de Jozefmavo en vandaag doet ook wethouder Bert van Nieuwenhuizen van Onderwijs mee in het team dat de leerlingen begeleidt. Om 09.00 uur vanochtend is de dag voor een deel van de derde klassen op de school gestart, waarbij ze met gejuich ontvangen werden in de sportzaal waar ze de rest van de dag zullen doorbrengen.

De grote motor achter Challenge Day op de Jozefmavo is teamleider en docent Geschiedenis Jan van der Kolk. De vriendelijke grote ‘reus’ heeft de afgelopen jaren al verschillende malen een Challenge Day op zijn school georganiseerd in samenwerking met Challenge Day Nederland.

Challenge Day is een eendaags programma waarin jongeren en ouderen door een reeks van leerprocessen worden geleid door zogeheten Challenge Day leiders. Het doel van dit programma is om zelfvertrouwen te vergroten, om negatieve groepsdruk om te zetten in positieve steun en het elimineren van pesten, onbegrip, geweld en andere vormen van onderdrukking. Het Challenge Day programma is zo gemaakt dat degene die een Challenge Day hebben meegemaakt dit blijven uitdragen op school en de positieve sfeer verspreiden. Challenge Day gaat ook met succes racisme, geweld, onderdrukking en groepsdruk tegen. De rol van de volwassen begeleider is cruciaal voor het succes van de dag. Jongeren kennen Challenge Day vooral van de serie op tv-zender MTV, terwijl de KRO eerder het vergelijkbare ‘Over de Streep’ uitzond, een programma met Arie Boomsma.

Bekijk de foto'sGerelateerd