Leerlingen Groen maken de reis van hun leven

12-05-2018 Onderwijs Redactie

VLAARDINGEN – Van 21 tot en met 28 april 2018 verbleven tien leerlingen van het Vlaardingse Lentiz | Groen van Prinstererlyceum in Ethiopië in het kader van het Klas4klas-programma van StartUp4kids. Voorafgaand aan de reis werden de leerlingen voorbereid op het land Ethiopië met haar bijzondere cultuur en kregen zij zelf hun reissom bij elkaar middels sparen, werven van sponsorgeld en het organiseren van ondernemende activiteiten. Op 21 april was het zover en begonnen zij vol enthousiasme en nieuwsgierigheid aan hun zelf bij elkaar gespaarde reis en beleefden ze de ervaring van hun leven.

De leerlingen Aimée, Amber, Annick, Chaska, Elisa, Hilal, Jora, Merel, Nena en Rosalie hebben deze reis samen met hun begeleiders en leerkrachten Elske Donkersloot en Nico Minnaard gemaakt samen met Laura Hogervorst en Katja Visser van StartUp4kids. Ze bezochten de onderwijsprojecten van StartUp4kids, organiseerden Hollandse spelletjes voor kinderen met een beperking, werden ondergedompeld in de dovencultuur en konden aan het eind van de week met gemak activiteiten uitvoeren met dove kinderen. Daarnaast leerden ze Ethiopisch dansen en maakten ze kennis met het Ethiopische eten. Een uitstap buiten de stad bracht ze tientallen jaren terug in de tijd.


Een aantal quotes van de leerlingen:

“Ethiopiërs stressen niet, zijn altijd vrolijk, geduldig en positief. Ik vind dat wij in Nederland ook zo zouden moeten zijn!”

“De vuilnisbelt waar kinderen en volwassenen in het afval zoeken naar verkoopbare spullen was echt een shock voor me. Hier ben ik wel over gaan nadenken. Ik besef me nu hoe goed we het in Nederland hebben, dit zouden alle jongeren zich moeten realiseren.”

“Het leukste in Ethiopië zijn de kinderen. Ze zijn heel lief en blij. Ik heb ook veel geleerd van ze. Zij laten zien dat er geen beperking bestaat want ondanks hun lichamelijke beperking rennen ze superhard mee en kunnen ze gewoon alles doen.”

“Ik heb een heel ander beeld gekregen van de wereld. Hier zijn alle kinderen vrolijk ondanks dat ze geen geld en waarschijnlijk zorgen thuis hebben.”

“Kinderen in Ethiopië zijn blij met iets heel kleins in tegenstelling tot kinderen in Nederland. Dat vind ik heel mooi om te zien.” Ondernemende wereldburgers

Het Klas4klas-lesprogramma waar de leerlingen aan meededen, werd uitgevoerd door de Vlaardingse Stichting StartUp4kids binnen het SWT(studiewerktijd)-programma van het Groen van Prinstererlyceum. StartUp4kids streeft ernaar zoveel mogelijk leerlingen handvatten te geven voor een zelfredzame toekomst vol zelfvertrouwen met aandacht voor de internationale samenleving. Het lesprogramma Klas4klas, dat wordt aangeboden op scholen van primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo, maakt van leerlingen sociaal-ondernemende wereldburgers!
 

Voor meer informatie:

StartUp4kids Foundation

Katja Visser, 06 - 28721773

Mail:    katja@startup4kids.nl 

Web:   www.klas4klas.nl 

 Gerelateerd