Goud voor Jozefmavo: toponderscheiding voor gezonde school!

28-01-2019 Onderwijs Redactie

VLAARDINGEN -  Vandaag bezocht Jolanka Philipse van het Voedingscentrum de St.-Jozefmavo. Het doel? Beoordelen of er op de Jozefmavo op een goede en gezonde manier met de catering omgegaan wordt; wat wordt er zoal uitgeserveerd aan de counter in de aula en hoe zit het met de ‘vending machines’, oftewel de automaten waar op veel scholen nog snoep of suikerrijke frisdrank uitrolt?

Bij de Jozefmavo zijn ze wat de broodjes en blikjes betreft niet over één nacht ijs gegaan, en vanuit de leerlingen zelf kwamen verschillende initiatieven om het aanbod aan broodjes gezonder en gevarieerder te laten zijn. En ook de pinautomaat mocht niet ontbreken, want afrekenen met kleingeld is toch eigenlijk allang niet meer van deze tijd?

Er zijn sinds die initiatieven veel veranderingen doorgevoerd. Er is een andere verhuurder van de frisdrank- en snackautomaten met volop gezonde drankjes en tussendoortjes, bij de counter kun je afrekenen met je pinpas (ook contactloos) en er is volop gezonde keus aan etenswaren. Nieuw is ook dat er geëxperimenteerd wordt met alternatieve hapjes, wat de ene keer opgetrokken wenkbrauwen en de andere keer rillingen over je rug oplevert. Zo zijn er al eens met Halloween escargots geserveerd, slakken dus, en later werd een experiment nog eens overgedaan met insecten. Die staan overigens niet op het menu dat tussen de middag geserveerd wordt, maar bijzonder was het wel.

De leerlingen die meegedacht hebben stonden ook aan de basis van andere veranderingen, zoals gratis watertappunten. Naar het toilet voor een slokje water is er dus niet bij. Daarnaast zijn de doorgaans favoriete witte broodjes aan de counter verrijkt met extra vezels, dus gezonder dan doorsnee witbrood. En dat is dan weer een initiatief van de cateraar. En, niet onbelangrijk: energy drankjes zijn strikt verboden op ‘de Jozef’!

Een school die zich inspant om een Gezonde School te worden, volgens de criteria van het Voedingscentrum, krijgt niet een permanente onderscheiding, maar zal steeds weer opnieuw bezocht en beoordeeld worden. Vandaag viel die overigens boven verwachting hoger uit dan waar op gerekend was: Goud in plaats van Zilver! Blijdschap alom dus op de Jozef, een trotse leiding en nog trotsere leerlingen die voor veel draagvlak gezorgd hebben!Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date