Gezond & Veilig, Geuzencollege Holy houdt na lang weer een praktijkweek

08-11-2021 Onderwijs Advertorial

VLAARDINGEN - Na twee jaar kon het weer, iets wat de uitbraak van corona in de weg had gestaan: de praktijkweek Gezond & Veilig houden op het Geuzencollege in de Holywijk in Vlaardingen. Gastsprekers waren weer welkom, het bezoeken van een theatervoorstelling was weer mogelijk, met veel plezier kon in de Uithof weer geschaatst, gesnowboard en geskied worden.

De praktijkweek gaf de leerlingen de kans weer op een andere manier te leren en buiten de leerstof van het boek om bezig te zijn met een gezonde leefstijl en het zich bewust worden van gedrag dat tot grotere veiligheid in hun eigen leven kan leiden.

De afsluiting was vrijdag: de wintersportdag, die voorafgegaan werd door een gezond ontbijt in de aula. De leerlingen aten eerst lekker en gezellig met elkaar en daarna kwamen de bussen voor de school rijden. Mondkapjes werden uitgedeeld en de leerlingen vertrokken voor een leuke ochtend naar Den Haag. Er waren leerlingen die nog nooit op de schaatsen of ski’s gestaan en ook het snowboarden was voor sommigen echt een nieuwe uitdaging. Het belang van bewegen wordt meer en meer benadrukt en de school probeert daarin zo positief mogelijk haar rol op te pakken. Op deze dag is het in ieder geval goed gelukt.

Eerder in de week hadden de leerlingen van de 1e klassen al een circuittraining gehad van hun docente lichamelijke opvoeding. Naar een aantal locaties moest gefietst worden, zoals de Glasfabriek in Schiedam en de Kroepoekfabriek in Vlaardingen.

Behalve over gezond bezigzijn, ging het deze week ook over veiligheid in het verkeer. Leerlingen van klas 2 discussieerden over allerlei stellingen die met verkeer (en voeding) te maken hadden en in de Kroepoekfabriek gaf cabaretier Johan Cahuzak een theatervoorstelling over verkeer. De leerlingen van klas 1 kregen een les bij Techniek over de fiets, een les over gezien worden in het verkeer. Ze moesten een parkoers afleggen onder begeleiding van verkeersexperts en er werd een fietscheck gedaan om te kijken wat ze nog moesten verbeteren aan hun tweewieler. Hopelijk gaat een en ander eraan bijdragen dat er het aantal bewuste verkeersdeelnemers in Vlaardingen toeneemt.

Aan het gezonde ontbijt gingen in de week van 1 tot en met 5 november overigens nog lessen over ‘healty diet’, gezonde voeding en de spijsvertering vooraf. Een gastspreker en tevens ervaringsdeskundige verzorgde een les over eetstoornissen, waarbij ook duidelijk werd dat allerlei psychische en sociale factoren een rol spelen. Die processen hadden de mentoren deels ook al besproken en dan vooral in het teken van pesten en buitengesloten worden. De antipestcoördinator had hiervoor de nodige input geleverd.

In de tussentijd bezochten basisscholen het Geuzencollege om de jongeren uit groep 8 zich te laten oriënteren op hun vervolgschool. Het zou fijn zijn als zij terecht kunnen op een gezonde en veilige school. Ieder mens verdient zo’n omgeving.

Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date