Geuzencollege staat voor duurzaamheid

09-10-2017 Onderwijs Redactie

VLAARDINGEN - Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, worden vele duurzame activiteiten georganiseerd door particulieren, bedrijven en overheden. Door deze initiatieven wordt een signaal afgegeven dat duurzaamheid noodzakelijk is. Het Geuzencollege gaat een stapje verder: de leerlingen van de onderbouw op de vestiging aan de Arij Koplaan te Vlaardingen volgen in de week van 9 tot en met 13 oktober geen reguliere lessen, maar ondernemen die hele week diverse activiteiten in het kader van duurzaamheid.

Op maandag 9 oktober 2017 wordt gezamenlijk de aftrap gegeven in de aula. Die dag start ook de doppenactie. De klas die de meeste plastic doppen inzamelt, wint een prijs. Deze actie is tweeledig: de plastic doppen worden gerecycled en per kilo ontvangt KNGF Geleidehonden een vergoeding. Tevens krijgen de leerlingen voorlichting van WhattP, Greenpeace en Stichting Lawine over duurzame energie, recycling, afval en de plastic soep in de oceanen.

Daarnaast werken de leerlingen gedurende de Week van de Duurzaamheid in hun mentorklas aan een project. Iedere klas kiest een onderwerp uit een keur van ‘duurzame’ thema’s, zoals duurzame producten, recycling, elektronisch afval, afval in de natuur, papier, karton of plastic tassen. Over één van deze onderwerpen gaan de leerlingen informatie verzamelen en maken zij een presentatie, die gekoppelde klassen op vrijdag aan elkaar laten zien.

Verder staat op het programma het spotten, in kaart brengen en opruimen van zwerfafval in de wijk en rond het klauterwoud, waar de leerlingen zich kunnen uitleven. Ook uitstapjes ontbreken niet. Er wordt een bezoek gebracht naar onder andere: Nemo, Corpus, het Natuurhistorisch Museum te Rotterdam, Jansen Recycling Group, De Groote Lucht en Hoeve Avondrust aan de Zuidbuurt te Vlaardingen.

Op vrijdag pimpen de leerlingen kunstig een bloempot op met ‘restmaterialen’ en wordt om 13.00 uur de Week van de Duurzaamheid afgesloten met een lunch in de klas. Dan zal tevens de winnaar bekend gemaakt worden van de doppenactie.Gerelateerd