Categorieën

Service

Geuzencollege: Samen leven doe je zo!

Geuzencollege: Samen leven doe je zo!
Onderwijs

Geuzencollege: Samen leven doe je zo!

  • Redactie
  • 17-02-2020
  • Onderwijs
Geuzencollege: Samen leven doe je zo!
VLAARDINGEN – Het Geuzencollege West gaat in de week van 17 februari weer van start met de Burgerschapsweek: een week waarin de leerlingen verschillende activiteiten ondernemen om inzicht te krijgen hoe zij op een sociale en betrokken manier hun rol in de samenleving (kunnen gaan) innemen. Om goed met elkaar te kunnen samen leven heb je kennis, vaardigheden, een nieuwsgierige en kritische houding en reflectie nodig.  

De eersteklassers verblijven om die reden twee dagen in het virtuele Globaland. De situatie in de landen in Globaland is problematisch. Er is bijvoorbeeld slecht onderwijs, er zijn geen goede wegen en het milieu is vervuild. De leerlingen vormen in groepjes de nieuwe leiders van deze landen. In vier spelrondes is het hun taak om de situatie in hun land te verbeteren. Door middel van allerlei actieve praktische opdrachten verdienen de groepjes zogenaamde Globa’s, de munteenheid in Globaland. Alle opdrachten gaan over mondiale problemen, zoals oneerlijke handel, vrouwendiscriminatie, vluchtelingenproblematiek, honger en armoede in de wereld. Tijdens de spelopdrachten, waarbij samenwerking tussen groepjes wordt gestimuleerd, worden leerlingen aan het denken gezet over deze problemen. Ook vormen ze hier een eigen mening over. Bovendien krijgen de leerlingen tips over hoe ze zich in kunnen zetten tegen deze mondiale problemen. Het Globalandproject is onderdeel van Stichting Cross Your Borders.

Op de laatste dag van de Burgerschapsweek krijgen de leerlingen van de eerste klas les (Be Smart) van de politie: wat er kan gebeuren als je te veel met je telefoon bezig bent op straat? En hoe ziet die straat eruit? Kunnen de leerlingen helpen de straat leefbaarder te krijgen? De tips en tricks krijgen ze van Kathie diStefano van Stichting Lawine. Natuurlijk krijgen de leerlingen ook informatie van hun mentor en verwerken zij die door middel van kleinere opdrachten in de klas.

De tweedeklasleerlingen spelen met hun mentorklas het geboortespel dat gaat over de diversiteit van mensen/gezinnen en dus ook van de samenleving (Schiedams LEF). Diversiteit roep vaak onbegrip op hetgeen kan leiden tot agressie. Ook vluchtelingen krijgen daarmee te maken. Om die reden is Vluchtelingenwerk gestart met een project: Bekend maakt Bemind. Een vluchteling komt zijn verhaal doen! Op de slotdag bekijken de tweedeklassers op school de voorstelling “Titel volgt” dat onderdeel is van “Ja, wacht even”, het dagprogramma van Stichting Golden Cage. Op een leuke en creatieve manier wordt het mobiele telefoongebruik op school behandeld. Bovendien staan er voor de tweedeklassers twee uitjes op het programma: het Binnenhof en een bezoek aan het Anne Frankhuis.

Tenslotte: deze maand is het 75 jaar geleden dat in de strenge oorlogswinter de inwoners van de bezette gebieden werden verblijd met het Zweeds Wittebrood dat in veel gevallen de redding is geweest voor een groot deel van de hongerende bevolking. In samenwerking met Meesterbakker Voskamp gaat de Stichting Nationale Gedenkdagen te Vlaardingen weer een groot aantal van deze broden bakken en op 21 februari krijgen de leerlingen van het Geuzencollege een snee Zweeds Wittebrood op een ‘informatieplacemat’. Ook de Vlaardingse Voedselbank krijgt 100 van deze broden. Helaas blijkt een voedselbank nodig te zijn in een rijk en vrij land als Nederland. De leerlingen van het Geuzencollege hebben daarom in de week van de Burgerschap producten ingezameld voor de Vlaardingse Voedselbank, die op haar beurt weer een aantal Vlaardingers blij kan maken.

 

Lentiz Onderwijsgroep

Schiedamsedijk 114, Vlaardingen

Meer over Lentiz Onderwijsgroep →