Geuzencollege in teken van duurzaamheid

06-10-2016 Onderwijs Redactie

VLAARDINGEN - Volgende week belooft het een enerverende week te worden voor de leerlingen op de vestiging van het Geuzencollege aan de Arij Koplaan. Met het hijsen van een door een leerling ontworpen vlag wordt maandag 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, om 09.00 uur het startsein gegeven voor een carrousel van acties, die in samenwerking met Stichting Lawine zijn voorbereid.

De leerlingen van de onderbouw volgen in de week van 10 tot en met 14 oktober het 6e en het 7e uur geen reguliere lessen, maar ze ondernemen activiteiten in het kader van duurzaamheid. Zo zal onder andere vuil opgeruimd gaan worden in de wijk en zullen de leerlingen, naar een idee van kunstenaar Yvon Koopman, een afvaltrofee creëren.

Tevens werken de leerlingen in hun mentorklas aan een project. Iedere klas kiest een onderwerp uit een keur van ‘duurzame’ thema’s, zoals duurzame producten, recycling, de green up (een recyclingautomaat in de kantine), elektronisch afval, schoon loont, afval in de natuur, papier, karton of plastic tassen. Over één van deze onderwerpen gaan de leerlingen informatie verzamelen. Hun bevindingen zullen zij op vrijdag presenteren in een PowerPoint, een werkstuk of maquette. Daarnaast zullen de leerlingen van het tweede leerjaar een bezoek brengen aan Irado.

Hoewel de leerlingen en het personeel van het Geuzencollege al papier, plastic, blik en restafval scheiden, staat het Geuzencollege open voor nieuwe ideeën. Leerlingen kunnen op papieren blaadjes, kastanjes, dennenappels hun duurzaamheidsidee (zowel voor school als voor de wereld) kenbaar maken. Al deze ideeën worden in de duurzaamheidsboom opgehangen.

Op vrijdag laten gekoppelde klassen door middel van een presentatie zien aan welk project zij hebben gewerkt en bewonderen de leerlingen op de expositie elkaars afvaltrofeeën. De buurtbewoners zijn uitgenodigd om een kijkje te komen nemen.

Op vrijdag 14 oktober om 14.00 uur wordt de Week van de Duurzaamheid afgesloten op het schoolplein door wethouder Ruud van Harten (portefeuille onder andere milieu en duurzaamheid, afvalinzameling). Hij geeft een klap op de knop van de vuilniswagen, waarin het door de leerlingen verzamelde vuil zal verdwijnen.

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date