Geld voor Challenge Day Vlaardingse scholen

17-03-2017 Onderwijs Redactie

De start van een Challenge Day op de Sint Jozefmavo

VLAARDINGEN - Het college van B&W wil Vlaardingse middelbare scholen de mogelijkheid bieden om in het schooljaar 2017/2018 een Challenge Day (‘over de streep’) te organiseren. Het voorstel komt voort uit een motie van de fractie van ONS.Vlaardingen die in november unaniem door de raad werd aangenomen tijdens de begrotingsbehandeling. De kosten voor dit initiatief bedragen maximaal € 50.000 (€ 3.500,- per georganiseerde Challenge Day).

Challenge Day is een eendaags programma waarin jongeren en ouderen door een reeks van leerprocessen worden geleid door zogeheten Challenge Day leiders. Het doel van dit programma is om zelfvertrouwen te vergroten, om negatieve groepsdruk om te zetten in positieve steun en het elimineren van pesten, onbegrip, geweld en andere vormen van onderdrukking.

Het Challenge Day programma is zo gemaakt dat degene die een Challenge Day hebben meegemaakt dit blijven uitdragen op school en de positieve sfeer verspreiden. Challenge Day gaat ook met succes racisme, geweld, onderdrukking en groepsdruk tegen. De rol van de volwassen begeleider is cruciaal voor het succes van de dag. Jongeren kennen Challenge Day vooral van de serie op tv-zender MTV, terwijl de KRO eerder het vergelijkbare ‘Over de Streep’ uitzond, een programma met Arie Boomsma. In Vlaardingen is enkele jaren geleden de Sint Jozefmavo hier al mee begonnen.

In het voorstel aan de raad stelt het college, dat deelname aan een Challenge Day een effectief middel kan zijn om overlast en criminaliteit door jongeren te verminderen. Deelname zorgt voor meer bewustwording van eigen gedrag en emoties, meer begrip voor het gedrag en emoties van anderen en respect naar jezelf en anderen.Gerelateerd