Filosoferen op de Denkschool

26-12-2016 Onderwijs Redactie

VLAARDINGEN - Filosofie is populair. Wie de media een beetje bijhoudt, komt ongetwijfeld klinkende namen tegen als Ad Verbrugge, Bas Haring, Stine Jensen of Alain de Botton. De eerste drie zijn vooral bekend van hun optredens op de Nederlandse televisie, als presentator of commentator. De Engelse Alain de Botton is op dit moment hot vanwege zijn School of Life, die hij heeft gevestigd in diverse steden wereldwijd.

 

Leren denken met een groep


Eén van de organisaties die zich hard maakt voor filosofie is De Denkschool uit Vlaardingen, bestaande uit Mirjam Poolster, Caroline van Twillert en Leonie van Wees. Zij geven les op basisscholen en in het middelbaar onderwijs, en ontwikkelen trainingen voor bedrijven. Hierin is met name het groepsdenken van belang.

Om filosofen de mogelijkheid te bieden zichzelf te ontwikkelen in het begeleiden van filosoferen met groepen, heeft De Denkschool de Schotse Dr. Catherine McCall uitgenodigd om een CoPI training te geven. Zij is de grondlegger van de CoPI-methode en gaf hierin college op onder andere de Sorbonne in Parijs en de Katholieke Universiteit Nijmegen. In Vlaardingen wordt McCall bijgestaan door de Nederlandse filosoof en officieel CoPI-trainer drs. Ed Weijers.

De 'CoPI-methode' werd wereldberoemd door de BBC-documentaire “Socrates For Six Years Olds”(Socrates voor zesjarigen). De aanpak volgt een zeer strenge structuur naar een CoPi, ofwel een Community of Philosophical Inquiry (een 'Gemeenschappelijk Filosofisch Onderzoek'). Hierin leren de deelnemers het denken in een groep te analyseren en dit denken verder te ontwikkelen.

De start van de training is op 3 januari. Op 6 januari wordt er afgesloten met een feestelijk diner. Voor meer informatie: www.dedenkschool.nl

Gerelateerd