Categorieën

Service

Beste Boeken Quiz (BBQ) is succes bij Geuzencollege

Beste Boeken Quiz (BBQ) is succes bij Geuzencollege
Onderwijs

Beste Boeken Quiz (BBQ) is succes bij Geuzencollege

  • Advertorial
  • 19-11-2015
  • Onderwijs
Beste Boeken Quiz (BBQ) is succes bij Geuzencollege

VLAARDINGEN - Na de vakantie startten vijf klassen uit de onderbouw van het Lentiz Geuzencollege aan de Ary Koplaan met het lezen van een aantal boeken uit de serie Boeken Boeien. Deze boeken sluiten qua thema aan bij de belevingswereld van jongeren. Spelenderwijs bouwen de leerlingen hun woordenschat uit, omdat elk boek is gebaseerd op een bepaald thema, dat jongeren boeit.

Na het lezen van de boeken en het gezamenlijk kijken naar de film De Koning van Katoren, speelden de leerlingen in hun eigen groep het ‘Beste Boeken Quiz - spel’. Dit spel is geënt op het bekende Triviantspel en in 2009 gemaakt door Iris de Ruiter van Literair Evenementenbureau Rode Ruiter en Alies Spliet van Stichting Aanzet. (Oorspronkelijk is de BBQ met andere boeken ontwikkeld voor leerlingen van de bovenbouw in het basisonderwijs, maar later is de quiz doorontwikkeld voor de eerste klas van het VMBO).     De vragen die de leerlingen moesten beantwoorden zijn wie-, wat-, waar-, en waaromvragen, die te maken hebben met de gelezen boeken en de bekeken film.

In elke klas won het groepje, dat de meeste vragen goed wist te beantwoorden. Sommige leerlingen hadden één of twee boeken gelezen, anderen wel vier en de leerkrachten van deze vijf klassen (regulier VMBO en specifieke zorg) van het Geuzencollege zagen in de loop van de weken, dat leerlingen die nooit wilden lezen, nu wel uit zichzelf boeken pakten, omdat zij zoveel mogelijk antwoorden goed wilden beantwoorden. Dit is nu precies de opzet van de BBQ - quiz: het lezen bij leerlingen stimuleren, plezier in lezen ontwikkelen en woordenschat spelenderwijs uitbreiden.

De vijf winnende groepjes speelden op dinsdag 17 november jl. het Finalespel tegen elkaar: 45 minuten achter elkaar zoveel mogelijk vragen beantwoorden, trivianten binnenhalen en kijken of je klas kan winnen, aangemoedigd door andere leerlingen uit je klas.

Uiteindelijk won klas 1d! Deze klas gaat met alle leerlingen en hun leraar als prijs een patatje eten. Gefeliciteerd allemaal!

Wij kijken terug op een erg leuke boeiende middag. Een middag waarin we enthousiaste leerkrachten en leerlingen hebben gezien. We zagen leerlingen, die in drie maanden tijd veel konden en wilden lezen en we durven te stellen, dat dit mede is gestimuleerd door het spelen van de BBQ. Deze maakt dat je wel moet gaan lezen, omdat je anders de vragen niet kunt beantwoorden. En winnen met je eigen groep wil iedereen.

Op de Lentizdag, 4 januari a.s., zullen Rode Ruiter en Aanzet aanwezig zijn met de Beste Boeken Quiz, om ook aan andere leerkrachten te laten zien wat het spel inhoudt en wat de onderbouw van het Geuzencollege er inmiddels mee bereikt heeft.

Stichting Aanzet

Van Beethovensingel 126, Vlaardingen

Meer over Stichting Aanzet →