Aanzet van start met PUIK

06-10-2017 Onderwijs Redactie

VLAARDINGEN - De Stichting Aanzet en Samen-Schrijven gaan komende week van start met PUIK! PUIK staat voor Pop-up Informatie Klas. de komende week zijn er drie PUIK bijeenkomsten in de bibliotheek in de Waalstraat. De eerste daarvan is op maandag 9 oktober van 19.30 tot 21.00 uur en draait om het thema geld. De zon komt op voor niets maar bijna alles kost geld. Om geld te krijgen moet je werken. Zo kan je boodschappen doen, in een huis wonen, een fiets kopen en nog veel meer. Vaak kost alles wat je nodig hebt meer geld dan je hebt. Dan kan je in de problemen komen. Dat is niet fijn. Dan slaap je slecht en ben je ongelukkig. Dat is niet goed voor een mens. De mensen van de bank kunnen helpen. Er is vaak een oplossing. Praat erover. In deze workshop vertellen de mensen van de Rabobank hoe je je geldzaken op orde kunt krijgen. Kom en laat je helpen. Het is nooit te laat.

Woensdag 11 oktober van 09.30 tot 11.00 uur draait alles om gezondheid. Gezond zijn is fijn, gezond blijven is nog fijner. Een van de dingen die je kunt doen om fit en gezond te blijven is goed eten. Het is fijn als je weet welk eten goed voor je is. Als je denkt dat gezond eten duur is dan krijg je tijdens Puik te horen dat dit niet zo hoeft te zijn. Voor iedereen is er gezond eten te koop in de winkel dat niet duur is. Dirk van den Broek is de plaatselijke supermarkt. Zij geven in de workshop advies over gezond eten dat niet duur hoeft te zijn.

De laatste bijeenkomst op donderdag 12 oktober van 19.00 tot 20.30 uur wordt verzorgd door Leesclub B en boekhandel Plantage Pontier. Op deze avond maak je kennis met de mensen van de leesclub en krijg je informatie over de boeken en over de leesclub. Heb je zin om te gaan lezen, kom dan naar deze workshop! Samen Lezen, samen praten over boeken geeft meer leesplezier!

Het doel van PUIK en dus ook van de bijeenkomsten is om mensen, die moeite hebben met lezen en schrijven, op een laagdrempelige wijze informatie te geven over diverse onderwerpen, zoals geldzaken, werk, gezondheid, sport, lezen en schrijven, tweetalig opvoeden van kinderen etc. Waardoor zij aangemoedigd worden om zelfstandig en onafhankelijk te kunnen meedoen in de samenleving.

Laaggeletterdheid is een groot en verborgen probleem. In Vlaardingen wonen ongeveer 8.000 mensen (tussen 16 en 65 jaar), die hier dagelijks mee worstelen. Van deze groep mensen is twee derde van Nederlandse afkomst. Voor iedereen die moeite heeft met lezen en schrijven is het belangrijk dat er in onze stad een duidelijke en toegankelijke plek is waar zij terecht kunnen met vragen en het volgen van lessen.

In de bibliotheek aan de Waalstraat op de eerste verdieping is een speciale plek, bestemd voor iedereen die een vraag heeft over taal en voor mensen die lessen willen volgen. De naam B, van basis, boek, bibliotheek, bank, blij, bewegen enzovoort. B is een letter, die iedereen kan onthouden! In B zijn docenten en vrijwilligers aanwezig om mensen te voorzien van antwoorden op vragen. Er zijn wekelijks spreekuren, lessen en er zijn computers om de cursisten ook digitaal vaardig te maken.

PUIK wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Schiedam-Vlaardingen e.o., de gemeente Vlaardingen en The MindOffice.Gerelateerd