Zwemmen met de burgemeester

14-10-2014 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Varen met het CDA, een kroegentocht met ONS.Vlaardingen, naar de plaats waar de Blankenburgtunnel komt met de SP en de Broekpolder in met GroenLinks. Burgemeester Bert Blase is al meegevoerd door half Vlaardingen en de andere helft heeft hij waarschijnlijk zelf al grotendeels op de fiets aangedaan. De ChristenUnie-SGP besloot hem op maandag 13 oktober kennis te laten maken met één van de laatste nog te ontdekken plekjes: zwembad De Kulk. Directeur Ger van der Bend, die de burgemeester en de fractieleden en het bestuur van de politieke partij ontving, benadrukte in zijn welkomstwoord het daarbij niet te willen hebben over bezuinigingen.

Het vermijden van het onderwerp bezuinigingen en de gevolgen voor De Kulk ontdeed het bezoekje aan het zwembad natuurlijk niet van haar politieke lading; de fractie van de ChristenUnie-SGP is een warm pleitbezorger voor behoud van De Kulk, zoals de SP nog steeds tegen de aanleg van de Blankenburgtunnel is. Met het uitnodigen van de burgemeester én de lokale journalistiek wordt hier nog eens extra aandacht aan gegeven. Niets mis mee, zolang ook de kritische vragen maar gesteld worden.

,,Vlaardingen is ‘zwem-minded’ en dat blijkt uit verschillende zaken’’, vertelde directeur Ger van der Bend. ,,Er speelt en traint hier een eredivisie waterpoloteam, er is een zwemvereniging met zo’n 800 leden en jaarlijks ontvangen we ongeveer 200.000 bezoekers. Aan verhuur verdienen we jaarlijks alleen al €300.000 en aan de uitgavenkant hebben we bij de ontwerpfase van De Kulk al allerlei energiebesparende maatregelen toegepast. De zonnecollectoren op het dak zijn daar één voorbeeld van, maar ook het toepassen van (gefilterd) afvalwater om de toiletten te spoelen zorgt voor een forse besparing. Achteroverleunen doen we nu echter niet, we blijven voortdurend op zoek naar meer mogelijkheden op dat vlak’’.

Over de uitgaven hadden we vanuit Vlaardingen 24 nog wel een vraagje: Zo’n twee weken terug zijn er opnames geweest in De Kulk voor het RTL programma Trips & Travel. Wat was de reden voor de Kulk om zich in te kopen in dit programma ? De kosten hiervan bedragen al snel een paar duizend euro : Citymarketing betaalde eerder nog € 10.000 voor een aflevering over Vlaardingen. ,,Natuurlijk gaan we er niet vanuit dat mensen uit Friesland ineens naar De Kulk gaan komen vanwege dit programma’’, aldus Van der Bend. ,,Wel denken we dat inwoners van Zuid-Holland reageren met: Hé, dat is toch wel aardig, dat zwembad De Kulk ! Op die manier hopen we potentiële nieuwe klanten te trekken’’.

Meer klanten aantrekken en maatregelen nemen om nog meer energie te besparen: De Kulk werkt er hard aan om de dreiging van het geheel of gedeeltelijk intrekken van de jaarlijkse subsidie van € 600.000 te ondervangen. Op 30 oktober kunnen burgers en vertegenwoordigers van instellingen zich uitspreken over deze bezuinigingen in de gemeenteraad. Op 5 en 6 november vindt de behandeling van de begroting plaats. De Kulk zal hier zelf naar verwachting ook gebruik van maken.Gerelateerd