Zwarte Piet niet langer welkom in Vlaardingen

13-07-2020 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Liefhebbers van Zwarte Piet moeten voortaan hun heil buiten Vlaardingen zoeken. In Hoek van Holland bijvoorbeeld waar na een succesvolle crowdfunding meer dan genoeg geld werd ingezameld om de intocht te houden zoals die was. In Vlaardingen zullen vanaf dit jaar alleen nog roetveegpieten rondlopen bij de intocht van Sinterklaas. De gemeente Vlaardingen heeft het organiserende CJV gevraagd om dit jaar volledig over te stappen op roetveegpieten.

,,De discussie over piet komt ieder jaar terug en steeds meer dorpen en steden maken een heldere keuze'', vertelt burgemeester Bas Eenhoorn. ,,De intocht moet een feest zijn voor alle kinderen, geen plek voor volwassenen om tradities te bepleiten of te veroordelen. Ik heb begrip voor uiteenlopende meningen over deze kwestie, maar Vlaardingen volgt nu de ontwikkeling van deze tijd. Zo willen we voorkomen dat het kinderfeest extremen aan trekt en de veiligheid in het geding komt.''

Voor de organisatoren van de sinterklaasintocht is het toch al een bijzonder jaar. Een evenement van dit formaat, kan niet afwachten tot het laatste moment, maar door de coronacrisis is er nog onzekerheid of de intocht in z’n traditionele vorm kan doorgaan. Een ingewikkeld jaar dus, voor het bestuur. De overstap van een klein aandeel roetveegpieten tijdens de voorgaande intocht naar alleen nog maar roetveegpieten en roetveeg-themapieten komt tegelijkertijd met een jaar waarin het bestuur de voorbereidingen treft voor zowel het plan A (de traditionele intocht) als een plan B (een corona-proof variant).

Voor de CJV is de overstap naar een intocht zonder zwarte piet geen onlogische stap. ,,Dit verzoek sluit aan bij de richting die we als CJV zelf ingezet hebben met de introductie van de eerste roetveegpieten vorig jaar. We hebben veel complimenten gekregen over deze prachtige pieten'', geeft Dirk Jan van der Ende, voorzitter van het Sinterklaas comité van de CJV, aan. ,,Doordat de gemeente ons dit jaar heeft gevraagd om de overstap te maken, kunnen wij onze energie nu stoppen in de organisatie van het feest. Hoe dat feest eruit komt te zien, is natuurlijk nog wel mede afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Maar dat we er weer een grandioos feest van gaan maken voor alle kinderen in Vlaardingen, dat staat vast'', aldus Van der Ende.