Categorieën

Service

Zwartboek of zwartkijkers? (ingezonden brief)

Zwartboek of zwartkijkers? (ingezonden brief)
Nieuws

Zwartboek of zwartkijkers? (ingezonden brief)

  • Redactie
  • 23-02-2016
  • Nieuws
Zwartboek of zwartkijkers? (ingezonden brief)

In een ingezonden brief reageert fractievoorzitter Stefanie Solleveld van de PvdA op de presentatie van het zwartboek door ONS Vlaardingen vandaag.

 


 

,,Vroeger keek ik naar een serie op tv, waar regelmatig het programma Jeopardy in bekeken werd. Ik kan even niet op de naam van de serie komen, maar dat is ook niet van belang. Ik had even een déjà vu vandaag. Het is namelijk een grote dag vandaag voor ONS Vlaardingen. Het zwartboek, waar zij al maanden over praten, heeft het levenslicht gezien. De manier waarop ONS spreekt over alle criminaliteit in de Westwijk, de tijd die zij nodig hadden om alles op papier te krijgen, zou het het waard zijn geweest?

Een hele wijk wegzetten als crimineel, een getto en wat al niet meer. Maandenlang schermen met een zwartboek, flyers verspreiden in de wijk, die ik niet anders dan als opruiend kan betitelen.

Maar ik wil geen zwartkijker zijn, het resultaat mag er zijn! Na al die maanden noeste arbeid van ONS Vlaardingen is het Zwartboek daar. Zeventien pagina's, ja u hoort het goed, de gemiddelde Donald Duck telt er meer! Die laatste zijn overigens een stuk beter te lezen!

Nou zult u gezien het begin van deze column misschien het spoor bijster zijn. Dat was ook mijn probleem. Bij het woord zwartboek denk ik direct aan de film. Een prachtige film, vind ik persoonlijk, maar gezien het onderwerp roept het woord zwartboek geen leuke associaties op. Net als dhr. Boers houd ik van gedegen onderzoek, dus woordenboek en internet boden uitkomst. De definitie die steeds terug leek te komen is de volgende: "Een publicatie van gegevens over een misstand". De vraag die hierbij hoort is dus het antwoord in de spelshow Jeopardy. Het goede antwoord is dus "wat is een zwartboek?” Beste meneer Hoogendijk en meneer Boers, zijn het nu feiten of zijn het misstanden ? Weet u zelf wel wat een zwartboek is ?

Even terug naar die zeventien pagina's. Naast een korte inleiding van nog geen pagina en een dankwoord van twee regels, zijn ze verder gevuld met een drietal brieven en allerlei citaten van bewoners of ex-bewoners van de Westwijk. Er zijn daarbij ook overlappende citaten. Wat me doet denken aan uitspraken als iedereen heeft wel eens te maken gehad met een inbraak of kent iemand die er mee te maken heeft gehad. Natuurlijk! Naast de citaten staan er soms wat feitjes tussendoor, bijvoorbeeld over wietplantages die ontmanteld zijn. Het zal u als inwoner van Vlaardingen niet ontgaan zijn dat er ook in andere delen van Vlaardingen heel wat ontmanteld zijn, dus wat dit nu specifiek met de Westwijk te maken heeft ontgaat mij.

Ander voorbeeld. Er is een citaat dat Vlaardingse jongeren high worden van patronen van slagroomspuiten. Het aangevoerde bewijs is dat die patronen bij station Vlaardingen West zijn gevonden. Dat kan best waar zijn, maar de jongeren die bij Vlaardingen West komen, komen vaak ook met de trein uit andere plaatsen daar aan hoor. Deze zijn zeker niet allemaal Vlaardings en ook Vlaardingen West is niet het enige station waar de patronen zijn gevonden.

Ik hoor ONS al denken en antwoorden. Daar heb je weer zo'n wegkijker. Ze snapt de essentie niet. Ze heeft niet de goede boeken gelezen. Ze is dom, want ze denkt dat de Islam niet gevaarlijk is.

Eerlijk gezegd maakt dat me niet uit, maar ik wil niet wegkijken voor problemen. Ik wil alleen geen hele wijk wegzetten als probleemgebied. Natuurlijk, al die incidenten mogen niet gebeuren. Verschillende culturen prima, maar we moeten wel met respect met elkaar omgaan. Ik betwijfel echter ten zeerste dat de incidenten uit dit zwartboek niet ook in andere wijken voorkomen. Wat ik in de citaten vooral steeds terug lees is het probleem van de vervuiling. Behoeftes doen in liften en portieken. Vuilniszakken naast in plaats van in de containers. Vuil op straat. Vorig jaar liep ik met een aantal mensen 's avonds door de VOP-wijk. Er werd wat verteld over de geschiedenis van de wijk. Ook hier kwamen we veel afval tegen. Bankstellen, bedden, je kan het zo gek niet bedenken. Daar moeten we natuurlijk het grootvuil voor bellen. Een van de problemen die we echter constateerden is dat dat wel op de containers staat, maar slechts in het Nederlands. In een samenleving die steeds meer globaliseert, krijgen wij en ook andere landen steeds meer te maken met inwoners die de taal niet beheersen. Dat is een probleem. Hierdoor vervreemden mensen van elkaar, kunnen we elkaar niet aanspreken op ons gedrag en kunnen nieuwe Nederlanders niet integreren, dat is iets waar we wat aan kunnen doen. Meer taalonderwijs en sneller beginnen met dat onderwijs bijvoorbeeld. Daarnaast deze mensen inzetten voor de Vlaardingse samenleving, startend met vrijwilligerswerk. Gelijk de praktijk in en hun kennis, ervaring en taalvaardigheid inzetten. Laten we ook niet alleen door een zwarte bril kijken. Er gebeuren prachtige dingen in de Westwijk. Veel burgerinitiatieven vinden er plaats. De Buurtwhatsapp is er begonnen, de dierenweide aan het Marnixplantsoen is er door bewoners geadopteerd, vanuit De Telder vinden er allerlei initiatieven plaats die de wijk verrijken en positieve veranderingen met zich meebrengen. Mensen helpen elkaar. Mensen letten op elkaar.

Waar de media vaak zorgen voor herhaling van incidenten, kan dat dus ook positief uitwerken. Zet de Westwijk in een positief daglicht. Vertel de mooie verhalen en inspireer zo anderen om ook hun steentje bij te dragen.

Alleen maar negatieve incidenten en feitjes benoemen? Wegkijken van de rapporten van de criminaliteitscijfers, die toch echt een verbetering laten zien? Met geen woord reppen over de plannen met betrekking tot woningbouw en de Sociale Aanpak Westwijk, die echt het verschil kunnen maken? Niet komen met oplossingen, maar alleen maar blijven schermen met de Rotterdamwet, die je zelf omschreef tijdens de campagne als een hek om Vlaardingen? Wat levert dat op? NIKS!

Laten we geloven in en bouwen op de kracht van de Westwijkbewoners!

De laatste Quiz vraag van vandaag:

Een wijk om trots op te zijn.

Antwoord: wat is de Westwijk in Vlaardingen?’’


Stefanie Solleveld

Fractievoorzitter PvdA Vlaardingen