Zondag eerste metro over Hoekse lijn

11-08-2017 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Zondag al rijdt de eerste metro over het nieuwe traject van de Hoekse Lijn. Dat gebeurt echter nog wel getrokken door een diesellocomotief. De loc brengt het metrovoertuig naar station Steendijkpolder. Van daar af zal het vanaf donderdag testritten rijden, de RET noemt dat Pré-Dynamisch testen. De metro zal met lage snelheid over de nieuwe rails gaan.

Bij het passeren van de overwegen zet de projectorganisatie Hoekse Lijn zondag al verkeersregelaars in; de spoorbomen werken immers nog niet. Dat zal ook de komende weken blijven gebeuren. Naar verwachting worden de tests op zondag 10 september afgerond. Deze tests zijn met name bedoeld om te onderzoeken hoe het zit met de interactie tussen spoor/bovenleiding en metrovoertuig, bij verschillende snelheden en ook kijkend naar het spoor en de perrons.

Voor de tests zal de bovenleiding onder stroom worden gezet. Ook op de baan komt stroom te staan: er zullen zogenaamde kortsluitproeven uitgevoerd worden, waarbij er kortstondig spanning op de baan gezet. Deze testen worden ‘s nachts uitgevoerd. Op de verkeersovergangen is, op het moment van de kortsluitproef, een verkeersregelaar aanwezig, zo stelt de Hoekse Lijn. Hij of zij zal het verkeer dat wil passeren even tegenhouden. Dit zal volgens planning maximaal vijf minuten duren.

Na het afronden van de tests zal de metrobaan in september worden afgebouwd. Hetzelfde geldt voor de stations op de lijn. Kabels en leidingen worden dan definitief op hun plaats gelegd en waar nodig zal ook het talud nog worden verbreed. Ook de wachtruimtes voor reizigers en personeel op de stations worden afgebouwd en aangekleed.

De Hoekse Lijn-organisatie gaat er van uit dat het testen en afbouwen in februari 2018 echt is afgerond en de metro daadwerkelijk kan gaan rijden.

Gerelateerd