Zomerconcert op de berg

12-08-2018 Nieuws Wilma Hollander

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten), Marijke Bozzano (Italië) en vandaag Wilma Hollander (Griekenland).

Het hoogtepunt van de Griekse zomervakantie, Maria-Hemelvaart op 15 augustus, nadert met rasse schreden. Van oudsher is dit de drukste vakantieperiode, waarin het gewone dagelijks leven grotendeels stilligt, want iedereen is vertrokken naar zijn of haar vakantieadres. Winkels en instanties zijn ofwel gesloten of werken op halve kracht, en gezien het gezapige tempo waarin het hier normaal al gaat, betekent dat eigenlijk dat je beter kunt wachten tot iedereen weer terug is, zo in de derde week van augustus, wanneer alles weer langzaam op gang komt.

In deze maand wordt er dus weinig gewerkt, maar des te meer vakantie gevierd, en daar horen uiteraard de nodige evenementen, dorpsfeesten en culturele activiteiten bij. Zo kon het gebeuren dat wij afgelopen week een wel heel bijzonder concert hebben meegemaakt. Zoals u zich misschien uit een vorig stukje herinnert, hebben we hier in Pilion een piepklein openlucht-amfitheater hoog op de berg achter ons. Vorig jaar bezochten we daar een pianoconcert bij volle maan, een unieke ervaring die ons goed was bevallen. Nu ben ik meer van de zang dan van de piano, dus toen het theaterprogramma in mijn mailbox viel, en ik daarin zag dat er een optreden van ene Maria Farantouri, zangeres, zou plaatsvinden, besloten we om dit jaar daar maar eens naartoe te gaan.

Met het schaamrood op de kaken moet ik bekennen dat ik nog nooit van Maria Farantouri had gehoord. Pas toen we de kaartjes hadden gereserveerd ben ik gaan googelen om te weten te komen wíé we nu eigenlijk zouden gaan zien, en tot mijn grote verbazing bleek deze Maria dus een hele beroemde Griekse zangeres te zijn, die zowel in binnen- als buitenland bekend staat om haar vertolkingen van de liederen van Mikis Theodorakis. Kortom, geen onbenullig eendagsvlindertje dus, maar een legendarische icoon uit de Griekse muziekgeschiedenis. Ze is inmiddels zeventig jaar oud en treedt nog steeds regelmatig op, ook in Nederland, waar ze in het voorjaar een aantal concerten heeft gegeven.

De ouderen onder u zullen zich ongetwijfeld de jaren zeventig herinneren, waarin het kolonelsregime in Griekenland omver werd gehaald door de opstand van de studenten.  Mikis Theodorakis speelde daarin met zijn politiek geëngageerde muziek een grote rol, en hoe dat eraan toeging kunt u onder andere zien in deze historische videoclip , waarin een jonge Maria Farantouri het lied To Yelasto Pedi (De lachende jongen) zingt – met aangepaste tekst die teruggrijpt naar de Griekse opstand. Het concert, een van de eerste na het regime, is legendarisch, en als je de beelden terugziet, is dat ook wel begrijpelijk.

En deze beroemde vrouw trad dus afgelopen week op in het kleine amfitheater  van Aloni, een unieke locatie, geheel gerund door vrijwilligers. Op de stenen banken is hooguit plaats voor tweehonderd toeschouwers, en geloof me, die waren er ook bij dit concert. Het was al bomvol toen wij – extra vroeg – aankwamen, want we waren niet de enigen die een goede plaats wilden hebben. Gelukkig waren er op de alleronderste rij nog een aantal plaatsen vrij waar wij onze meegebrachte kussentjes op neer konden vlijen. Fantastische plaatsen, want we zaten dus pal voor het toneel, op nog geen tien meter afstand van Maria en haar twee muzikale begeleiders, een getalenteerde pianist en een saxofonist/fluitvirtuoos, met wie ze al jaren samenwerkt.

Terwijl het om ons heen langzaam donker werd en de lichtjes van Volos onder ons opflakkerden, trakteerde Maria Farantouri ons daar boven op de berg op een optreden dat ik niet licht zal vergeten. Gevangen in een ouder wordend lichaam dat haar zichtbaar hindert, zat namelijk nog steeds de jonge vrouw van weleer verborgen, die met haar krachtige stem een aantal van die bekende liederen uit het verleden weer tot leven bracht. Liederen die door de Grieken om ons heen zachtjes – bijna als betoverd – meegezongen werden. Zo mooi, zo ontroerend, dat menigeen een traantje moest wegpinken.

Daar, op die stenen bank onder de prachtige sterrenhemel, realiseerde ik me eens te meer hoe diep dat woelige verleden van dit land verankerd zit in het Griekse volk, ook nu nog. Maria Farantouri was in dat verleden voor velen een boegbeeld, een van de iconen van de generatie die streed voor een ander, vrij Griekenland. Het regime waar de Grieken zo lang onder gebukt gingen, werd mede dankzij hen omvergeworpen, de liederen van het vaderland mochten weer gezongen worden en de muziek van Mikis Theodorakis ging de hele wereld over – net als Maria Farantouri.

Voor mij, met mijn beperkte kennis op het gebied van Griekse zangers en zangeressen, was het een ongekend genoegen om zomaar onverwachts getuige te mogen zijn van dit unieke optreden van een toch wel heel bijzondere vrouw. Het is alweer een glanzende parel aan de kleurrijke ketting van herinneringen die ik hier in Pilion aan het rijgen ben... 

Yiassou uit Pilion!

Wilma Hollander

Gerelateerd