Zo kun je prima thuiswerken

27-03-2020 Nieuws Redactie

Het RIVM adviseert zoveel mogelijk thuis te werken. In een groot aantal beroepsgroepen kan dat prima. Het vraagt uiteraard enige flexibiliteit en vooral motivatie om ’s morgens aan de slag te gaan. Met deze tips laat je met een gerust hart je laptoptas staan en ben je vanuit huis net zo productief als op kantoor.

Uit je bed
Opstaan omdat we de trein moeten halen of een flink stuk moeten fietsen is nu niet aan de orde. Toch moeten we ons bed uit. Daar is maar één remedie voor: wekker zetten, douchen, koffie en ontbijt en beginnen. Eventueel nog een paar minuutjes rekken en strekken tussendoor om echt goed wakker te worden. Je mist immers dat wandelingetje naar het station of fietstochtje naar kantoor. Herhaal dit schema iedere ochtend. Ga niet rommelen met de tijd, sla het ontbijt niet over. 

Functionele werkplek
De werkplek is belangrijk. Of dat nu aan de keukentafel is of in een aparte kamer. Richt deze plek zo functioneel mogelijk in. Zorg dat je alles wat je nodig hebt bij de hand hebt. Houd het schoon. Zorg voor een zo goed mogelijke stoel. Doe de radio aan als je dat fijn vindt en daar lekker bij werkt, doe deze uit als dat niet zo is. Maak het comfortabel en functioneel. Dat is soms improviseren, maar dat is helemaal niet erg. Als je maar werken kunt. 

Werk gericht
Ga niet lukraak beginnen, maar zorg ervoor dat je helder hebt wat je op een dag aan werk wilt verzetten. Als je ’s morgens op z’n best bent, start je in de ochtend met de belangrijkste taken. Houd dat helder voor jezelf.

Laat je niet storen
Zijn er huisgenoten in de buurt, maak dan afspraken over storen of niet storen. Zorg ervoor dat je rustig kunt werken. Pauzes nemen op vaste momenten is beter dan dat je steeds je werk moet onderbreken op ongewenste momenten. 

Middagpauze nemen
Haal tussen de middag een frisse neus. Je kunt niet acht uur lang achter elkaar geconcentreerd door buffelen. Ga er tussen de middag even met de hond op uit. Pak je handtas of heuptasje mee en doe een boodschapje. 

Blijf communiceren
Houd contact met collega’s. Er zijn mogelijkheden om elkaar te blijven zien door middel van bellen, facetimen, skypen en ga zo maar door. Stem het werk op elkaar af, ga niet te veel in je eentje aan de slag. Blijf communiceren over de te verdelen taken, over de prioriteiten, aanpassingen. 

Houd je aan gezonde werktijden
Thuiswerken kan twee kanten op. Of je werkt minder uren dan op kantoor, maar het kan ook zo zijn dat je gewoon te lang doorgaat. Houd je aan gezonde werktijden. Dan kun je de volgende dag weer lekker door. En pak ook even dat wandelingetje of rondje hardlopen aan het einde van de dag.Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date