Zinloos verzet tegen koopzondag

14-11-2014 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – De ChristenUnie/SGP is tegen koopzondagen. Van alle redenen die de partij in de Vlaardingse gemeenteraad aanvoert is er maar één echt belangrijk: in de Bijbel staat dat de schepping in zes dagen werd voltooid en dat op de zevende dag werd gerust. De leden van het liberale deel van de partij worden door ons op zondag nog weleens shoppend in het centrum van Vlaardingen of de zustersteden aangetroffen. Voor een ander deel van de achterban is zondag echter heilig, letterlijk en figuurlijk.  

Al jarenlang probeert de CU/SGP daarom te voorkomen dat de zondagen vrijgegeven worden, waarbij winkeliers zelf bepalen of en wanneer ze open gaan. Zo ook op donderdag 13 november tijdens de Raadscommissie, waarin het onderzoek besproken werd dat het Detailhandelsplatform Vlaardingen (DPV) had uitgevoerd onder de leden. De uitslag: een meerderheid van de winkeliers die reageerden (77%) willen het zelf in onderling overleg bepalen. Vrijwel alle fracties in de raad kunnen zich hierin ook vinden. Het CDA is nog wat verdeeld maar de CU/SGP blijft zich uit alle macht verzetten tegen een afgetekend meerderheidsstandpunt.

Raadslid Erik van Pienbroek van de CU/SGP droeg een uitgebreide verklaring voor waarin de hand van fractievoorzitter Esther Heijndijk duidelijk zichtbaar was; zelfs zijn intonaties en stembuigingen kleurden mee in de stijl van Heijndijk, die zelf niet aanwezig was. Van Pienbroek vuurde vervolgens zijn vragen af aan verantwoordelijk wethouder Ruud de Vries en bestookte ook zijn collega raadsleden van andere fracties met de nodige vragen. De kern van Van Pienbroek’s verhaal was vooral dat hij het gehouden onderzoek helemaal niet representatief vindt. Er kunnen daarom geen conclusies worden getrokken en al helemaal niet nu al ingestemd met het vrijgeven van de koopzondagen, aldus het raadslid.

Tegenover het standpunt van de CU/SGP stond dat er uiterst zorgvuldig was gehandeld in het proces van het onderzoek onder de winkeliers. Iedereen was op meerdere manieren bereikt, via de email maar ook per post. Genoeg tijd en kansen dus om te reageren. Wie niet reageert vond het mogelijk minder belangrijk of had toch al vertrouwen op een goede afloop, was de mening van de meeste aanwezigen.

Erik van Pienbroek werd door de collega’s uitgedaagd toen die zeiden dat in de raadsvergadering het punt koopzondagen wel gewoon ter vaststelling op de agenda kon, misschien hooguit als bespreekpunt. Met een gespannen maar vastberaden gezichtsuitdrukking vroeg hij echter zeer beslist om een debat. De ChristenUnie/SGP weet inmiddels zelf ook wel wat de uitslag hiervan zal zijn: de koopzondagen worden vrijgegeven volgend jaar. Misschien is het alleen geven van een stemverklaring, en niet het opnieuw voeren van een debat, wel datgene wat de ChristenUnie/SGP  het meeste respect oplevert. We zullen het zien op donderdag 27 november.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date