Zingen bij de zegen

28-10-2018 Nieuws Marijke Persijn

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Bozzano (Italië), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Marijke Persijn (België).

Op 18 november geeft ons Trio MaGMa een concert met aria’s uit opera en operette in de kerk van Dochamps. De mensen daar hadden ons vorig jaar heel warm en enthousiast ontvangen, zodat we er graag ook dit jaar wilden optreden. Marie-Esthèr Gillard, koster van de kerk, belde heel lief en betrokken Gérard Lambert, onze klavecinist, met de vraag of we wat muziek zouden willen laten horen tijdens de speciale mis op zaterdagavond 27 oktober, waar de “doyen” (deken) het net gerestaureerde schilderij zou inzegenen. De mensen zouden dan kennis met ons trio kunnen maken: een leuke reclame voor ons concert.

Gérard kon niet aanwezig zijn door een optreden met zijn Waalse koortje in Chéoux. Marijke Verbeeck, onze dwarsfluitiste, was bereid haar solo, de Fantaisie nr.2 van Telemann, te spelen. De doyen hield zelfs rekening met het feit dat Marijke uiterlijk om half 8 weg moest door zijn mis wat in te korten!

Toevallig waren mijn vrienden, pianist-componist Peter Visser en violiste Christine Visser, bij ons. We hebben jarenlang opgetreden als het Trio Picantolino en we hebben spontaan, op zaterdagochtend, aangeboden om met ons drieën ook een muzikale bijdrage te leveren.

Het werd een mooie avond. De zoon van Marie-Esthèr en Patrick bleek degene te zijn, die alles in het werk had gesteld om het doek gerestaureerd te krijgen. Met veel moeite had hij drie zeer vakkundig restaurateurs gevonden en ook de benodigde fondsen. Op de YouTube video’s van ons trio van vorig jaar ziet U de oude situatie. Op de foto hier de nieuwe.

Marijke speelde ongelofelijk mooi haar Telemann. Daarna was de inzegening van het doek. De doyen gaf me steeds de ruimte om iets te zeggen over het concert van 18 november, over het Trio MaGMa en over Peter en Christine Visser. We sloten het officiële gedeelte af met het Agnus Dei van Mozart. Daarna was het een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje.

Op de foto ziet U rechtsboven Peter bij de gedenksteen van de dichter Jacques Perk die beroemd werd in La Roche door zijn “Mathilde, een sonnettenkrans”, geschreven tijdens zijn korte verblijf (en hevig verliefd geworden op een zekere Mathilde) in dit stadje in de Waalse Ardennen. Peter componeerde bij vier van deze gedichten liederen voor ons Trio MaGMa: Dorpsvesper, De forel, De burcht in puin, Dorpsdans. Het zijn werken voor mezzo-sopraan, klavecimbel (piano) en dwarsfluit. Voordat we naar de mis in Dochamps reden, hebben we de razend moeilijke, maar prachtige, sfeervolle liederen van Peter doorgenomen. Zo werd het al met al een heel muzikale zaterdag!

À la prochaine,

Marijke

Gerelateerd