Witte lintjes als schreeuw om vrede

12-12-2022 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Op Kerstavond gaat de oorlog in Oekraïne haar elfde maand in. Witte lintjes symboliseren voor ons kwetsbare onschuld, het onvermogen om woorden te vinden voor zoveel geweld, en onze diepste wens om vrede. PAX Nederland en Pax Christi Vlaanderen hebben de handen ineengeslagen voor een initiatief om binnen onze eigen steden te laten zien dat wij allen meevoelen met de slachtoffers, dat we als gewone burgers met welke achtergrond ook samen maar één wens hebben: Vrede. Dat doet PAX door zichtbare witte lintjes op te hangen. In Vlaardingen is een goede start gemaakt met witte lintjes in twee prominente kerstbomen: vrijdagmiddag op Van Hogendorpkwartier en vrijdagavond op de Markt.

De witte linmtjes zijn niety alleen voor in de kerstboom. Ze kunnen ook aan je fiets, jas, voordeurbel, boodschappentas, op het schoolplein, de mogelijkheden zijn oneindig! Ook de PAX Ambassade van Vrede in Vlaardingen werkt hier graag aan mee en roept inwoners van alle leeftijden, bedrijven, scholen, religieuze instellingen, woningcorporaties, jeugd- en wijkcentra, maatschappelijke instellingen, winkels en anderen op om aan deze hoopvolle actie deel te nemen. 

Binnenkort vieren we weer Kerstmis, ieder op zijn of haar eigen manier. We zijn blij dat dit weer kan na de Coronapandemie, in gezellig samenzijn met geliefden, familie, vrienden, buren, collega’s, geloofsgenoten. Maar we weten ook dat de wereld in brand staat, dat er ver weg én dichtbij oorlogen gevoerd worden die families uiteenrukken. Dat er jonge mannen en vrouwen sneuvelen in de strijd of zwaargewond raken, burgers verdwijnen en nooit meer terugkomen, families met jonge kinderen en ouderen in het donker, zonder water en in de vrieskou moeten zien te overleven. Dat er gebrek is aan alle basisbehoeften. Dat huizen en andere veilige plekken weggebombardeerd worden. In opdracht van mensen die alleen kunnen denken aan méér macht ten koste van alles, zelfs van mensenlevens ….. 

De Gemeente Vlaardingen heeft het initiatief al omarmd. Er hangt een groot wit lint in de kerstboom op de Markt. Burgemeester Bert Wijbenga lichtte het  toe in zijn toespraak bij de ontsteking van de kerstboomlichtjes. Ook diverse winkelcentra die een eigen boom optuigen, zoals het Van Hogendorpkwartier, doen mee. De actie loopt van vrijdag 9 december 2022 tot en met zondag 8 januari 2023, de datum waarop veel Vlaardingse Oekraïners en vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië, Eritrea en Iran het kerstfeest vieren.

Doet u ook mee?! Indien u een foto maakt, hierbij vermeldt waar uw lintje hangt en welke wens u daarbij heeft, en deze opstuurt naar paxchristi@paxchristi.be (graag met een kopie naar ambassadestadvanvrede@kpnmail.nl) worden de toegestuurde foto’s gedeeld met medestanders voor vrede in zowel Oekraïne als Rusland. Om deze vreedzame actie meer kracht bij te zetten vragen we ook zoveel mogelijk foto’s van witte lintjes-uitingen te delen op sociale media. Voor meer info, eventueel afhalen van wit lint en/of het toesturen van foto’s kunt u contact opnemen met ambassadestadvanvrede@kpnmail.nl.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date