Wiet: thuis telen onder voorwaarden

17-11-2016 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Iedereen mag maximaal drie wietplantjes thuis hebben. Meer is strafbaar, maar in Tilburg experimenteren ze met thuisteelt, onder voorwaarden, van maximaal vijf wietplanten. Het gaat dan om telen voor medicinaal gebruik. Van de werkzame stoffen in de wiet/Cannabis is bekend dat ze pijnstillend werken bij kanker, glaucoom (oogaandoening) stoppen en ziekteverschijnselen bij meer dan een handvol andere aandoeningen bestrijden.

Bij GroenLinks maken ze zich al langere tijd sterk voor de legalisering van wietteelt; het is één van de partijen die het op zijn minst vreemd vindt dat je bij een coffeeshop legaal wiet mag kopen, maar dat het inkopen van wiet door de coffeeshophouder strafbaar is. Over het thuis telen van wiet zoals in Tilburg stelden raadsleden Lianne van Kalken en Kees Borsboom onlangs ook vragen aan het college. Ze wilden daarbij weten of Vlaardingen bereid is om de Tilburgse regels over te nemen en snel in te voeren.

Het college laat in haar beantwoording weten dat de medicinale wiet, zoals die op doktersvoorschrift verkrijgbaar is bij de apotheek, goed genoeg is. Als de gemeente al het Tilburgse model overneemt, moet er eerst overeenstemming zijn binnen de ‘lokale driehoek, ofwel de burgemeester, de politie en het Openbaar ministerie. Het college laat tenslotte wel weten verzoeken om thuis wiet te kweken serieus in overweging te nemen. Het wachten is nu op de eerste aanvraag van medicinale cannabisgebruikers in Vlaardingen.

 

 Gerelateerd