Categorieën

Service

Wie wordt Vlaardings politicus van het jaar?

Wie wordt Vlaardings politicus van het jaar?
Politiek

Wie wordt Vlaardings politicus van het jaar?

  • Redactie
  • 19-12-2014
  • Politiek
Wie wordt Vlaardings politicus van het jaar?

V.l.n.r.: Wouter Schutte, Peter Joore, Herman van Nieuwenhuizen, Frans Assenberg en Ben Trooster

VLAARDINGEN – Zo tegen de kerstdagen is het voor velen een tijd van gezellig samenzijn. Een vijftal lokale journalisten van verschillende media besloot vanmiddag ook eens bij elkaar te komen: Frans Assenberg van Groot Vlaardingen, Peter Joore van De Vlaardinger, Herman van Nieuwenhuizen van Vlaardingen24 en Ben Trooster en Wouter Schutte van Omroep Vlaardingen.

De collegiale ontmoeting had ook nog een extra doel: terugblikken op het afgelopen jaar, en eens beraadslagen over wie zich als lokale politicus bijzonder onderscheiden had in de gemeenteraad of het college. Onlangs werd, inmiddels voormalig, minister Frans Timmermans gekozen tot landelijk politicus van het jaar en in Vlaardingen verdient volgens de journalisten een dergelijke verkiezing navolging. Voor de gelegenheid tooien de vijf zich met de Geuzennaam ‘de Pentagonisten’, een samenvoeging van penta (=vijf) en protagonist (= voorloper); gezien het initiatief, en met enig zelfspot, te vertalen dus met ‘de vijf voorlopers’.

De ‘groslijst’ waaruit een keus gemaakt kon worden, bestaat uit alle leden van de gemeenteraad en het college, maar ook de steunraadsleden tellen mee; zij profileren zich minder voor de camera’s, maar hebben wel een rol in oriënterende raadsvergaderingen en raadscommissies. Uit alle mogelijkheden en na een zeer slagvaardig gevoerde discussie, is ervoor gekozen om de volgende vijf lokale politici te nomineren: Ron Boers, raadslid voor ONS Vlaardingen, Kees Borsboom, fractievoorzitter van GroenLinks, Raymond van Haren, raadslid voor VV2000/Leefbaar Vlaardingen, Esther Heijndijk, fractievoorzitster van de ChristenUnie/SGP en Marco van Unen van het CDA.

Om genomineerd te worden is er gekeken naar verschillende criteria: effectiviteit, dossierkennis, het vermogen om onderwerpen geagendeerd te krijgen en profilering in debatten bijvoorbeeld. Het is de bedoeling om de uiteindelijke winnaar van de titel ‘Vlaardings politicus van het jaar’ op 10 januari bekend te maken tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Aan de titel is ook nog een prijs en een oorkonde verbonden. Overigens liet vooraf een enkeling weten niet gecharmeerd te zijn van een mogelijke nominatie of uitverkiezing. De verzamelde journalisten vinden dat hier maar één reactie op past: ,,Dat maken we zelf wel uit!’’