Categorieën

Service

Westhavenkade gaat weer open!

Westhavenkade gaat weer open!
Politiek

Westhavenkade gaat weer open!

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 16-09-2014
  • Politiek
Westhavenkade gaat weer open!

VLAARDINGEN – Vanaf het moment dat op de Westhavenkade de beruchte pollers in werking werden gesteld, zijn zo’n dertig auto’s hierdoor vol geraakt. In de meeste gevallen leidde dit tot een total loss van de voertuigen. Niet alleen leverden de pollers schade op aan verschillende auto’s, ook de paaltjes zelf moesten regelmatig gerepareerd en soms ook vervangen worden. De kosten die het reguliere onderhoud overstegen dreigden hiermee fors op te lopen. Uiteindelijk vond het college van burgemeester en wethouders dit ook wel wat te gortig. Binnenkort zullen deze uit het wegdek oprijzende palen daarom vooral verzonken in het wegdek blijven: de Westhavenkade wordt daarmee weer opengesteld.

De afsluiting van de Westhavenkade met pollers leverde tot nu toe alleen maar ergernis op bij Vlaardingers in het algemeen en de ondernemers ter plekke in het bijzonder. Tijdens de wekelijkse persbijeenkomst op dinsdag 16 september leek verantwoordelijk verkeerswethouder Ruud van Harten dan ook op zijn schreden terug te keren van dit eerder genomen besluit. ,,De botsingen van al die auto’s op de poller bij de Dayer is wellicht ook te wijten aan de onduidelijkheid in de verkeerssituatie en de over-bebording’’, verklaarde Van Harten. ,,Het college vond uiteindelijk dat er iets moest gebeuren, ingrijpen was nodig.’’

Binnenkort zal de Westhavenkade de verkeersstatus van woonerf krijgen. Hiervoor moet dan wel een apart verkeersbesluit worden genomen, wat zo’n zes weken gaat duren. De maximum snelheid wordt er 15 km per uur, laden en lossen mag, maar parkeren dan weer niet. Onderscheid wordt wel gemaakt tussen het terrassenseizoen en de winterperiode. Van 1 april tot en met 31 oktober is de Westhavenkade/Plaats gesloten voor auto’s van 17.00 uur tot de volgende ochtend 06.00. Van 1 november tot en met 31 maart vindt de afsluiting plaats, als vanouds, op de uitgaanstijden: vrijdag vanaf 22.00 uur tot zaterdagnacht 03.00 uur en van zaterdag 22.00 uur tot zondagnacht 03.00 uur. Buiten deze tijden zullen de pollers permanent verzonken blijven in het wegdek.

De beslissing om de afsluiting van de Westhavenkade zo goed als ongedaan te maken is al het tweede verkeersbesluit in korte tijd dat ingetrokken wordt; tot medio januari was ook de situatie op het Sluisplein met de onafzienbare files een doorn in het oog van velen. De bereikbaarheid van industriegebieden voor ondernemers kwam hiermee in gevaar en er werd gedreigd met een blokkade op de dag dat burgemeester Bruinsma afscheid nam. Met het buiten werking stellen van de verkeerslichten werd een voorlopig compromis bereikt voor het zover kon komen.