Weemoed en frustratie over de Hoekse Lijn

02-11-2017 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Gisteren werd in boekhandel Plantage Pontier aan het Veerplein het eerste exemplaar van de gedichten-/gedachtenbundel ‘Over de booms, Verdwenen?’ gepresenteerd. Het boekje is van de hand van stadsomroeper Pieter Kornelis van Ebscheuten, het alter ego van betrokken Vlaardinger Peter de Jong en is gemaakt naar aanleiding van het afscheid van de treinen over de Hoekse Lijn vanwege de ombouw tot metrolijn. Het boekje is een uitgave van het Vlaardings TaalGenotschap (VTG).

Peter de Jong maakte op 1 april de laatste rit mee van de trein voordat de werkzaamheden begonnen om het treinspoor om te bouwen tot metrolijn. Met weemoed, maar ook met een tikkeltje frustratie. De Jong is niet alleen ‘anti digitaal’ (internet is nog niet in zijn leven doorgedrongen) maar verplaatst zich bij voorkeur nog steeds op ‘eigen kracht’ er fiets. ,,Gewoon over het spoor per fiets is er niet meer bij’’, aldus De Jong. ,,Je moet nu zo’n ellendig druk verkeersplein over als je per fiets naar Maassluis gaat’’. Met de fiets gaat hij nu niet meer over het spoor, ofwel ‘Over de Booms’, waar de titel van het boekje op gebaseerd is.

Over de laatste rit per trein eerder dit jaar maakte hij zich ook nogal druk; de gesprekken in de trein gingen daarbij vooral over Rotterdam, alsof er geen andere plaatsen in de regio langs de Hoekse Lijn lagen. In zijn daaropvolgende creatieve ‘afreageren’ heeft hij een vijftal stoelen bewerkt en beschilderd die de vijf plaatsen langs de lijn voorstellen: Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Hoek van Holland. Deze stoelen zijn momenteel te bewonderen in boekhandel Plantage Pontier.

De officiële uitreiking van het eerste exemplaar aan wethouder Ruud van Harten gisteren ging op het geplande tijdstip van 13.00 uur niet door. Na een telefoontje naar het stadhuis leek Van Harten zich vergist te hebben in de tijd: er stond 14.00 uur in diens agenda. Vreemd, want op de activiteitenlijst van collegeleden die wekelijks wordt gepubliceerd stond toch echt één uur. Kwestie van Zomertijd/Wintertijd-vergissing of had de wethouder de trein gemist? Dit werd later op de middag nog ingehaald, maar de meeste belangstellenden waren toen al weg.

Rest nog een citaat uit de bijzondere uitgave waarin Peter de Jong dicht over het spoor en Vlaardingen:

Denkend aan vroeger en
Vlaardings verleden
Zie ik alles verdwijnen
In razende sneltreinvaart

Wie het boekje van Peter de Jong wil bemachtigen kan het aanschaffen bij Plantage Pontier aan het Veerplein voor het bedrag van €10. Wees er wel snel bij, want het aantal exemplaren is beperkt !