Website gemeente onveilig? Onzin!

13-07-2016 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Het AD Waterweg ‘kopte’ gisteren dat de websites van een aantal gemeenten in de regio onveilig zijn. Die van Vlaardingen zou wel erg onveilig zijn en de VVD stelde er inmiddels vragen over. ,,Hackers hebben vrij spel'', schreef de journalist in zijn artikel. Dat scoort natuurlijk lekker, maar is het ook waar? Wij vroegen het aan een aantal experts.

,,Onzin'', aldus onze bronnen. ,,Hier wordt een raar spelletje gespeeld. Bij het testen van websites op internet.nl, zoals in het artikel van het AD staat, wordt naar een zeer beperkt aantal zaken gekeken. Het gaat vrijwel alleen over het Internet Protocol Versie 6, de vervanger van Versie 4. Die is er gekomen omdat de internetadressen 'op' raakten.  De versleuteling is weliswaar beter, maar de veiligheid van websites en servers heeft met veel meer variabelen te maken. Je hebt zo ook het HTTPS-protocol, waarbij er sprake is van een versleutelde verbinding. Als je dataverkeer uitwisselt, zoals bij het maken van afspraken op de website van de gemeente, dan zie je dat het webadres met 'https' begint en dan zie je een slotje. Dat geeft al aan dat er een beveiligde en versleutelde verbinding is. Daarnaast hangt veiligheid af van meer zaken. Tegen een zogenaamde Ddos-aanval - waarbij een enorme hoeveelheid computers tegelijkertijd een server ’benadert’ - is vrijwel geen enkele server en dus website tegen bestand.'' 

We namen zelf de proef op de som en testten een aantal adressen. Het webadres van het AD zelf, ad.nl  scoorde 32 procent. De website van de Amerikaanse geheime dienst de CIA scoorde al beter (59 procent), maar nog altijd minder dan de website vlaardingen24.nl (65 procent) . Dat ‘onze’ site het beter doet dan de CIA klinkt goed, maar realistisch lijkt het ons niet. Websites van vermaarde ontwikkelaars van software om pc’s te beveiligen als McAfee deden het ook niet zo best volgens de test.

Conclusie: op het artikel van het AD, waarin wordt gesteld dat gegevens bij de gemeente Vlaardingen niet in veilige handen zijn, valt heel wat af te dingen. Hackers hebben geen vrij spel. Dit bleek de afgelopen jaren al vaker, want er zijn zogeheten ‘penetratietests’ op de gemeentelijke website uitgevoerd. Daar is Vlaardingen steeds goed uitgekomen.