We komen er aan!

13-10-2019 Nieuws Dick van der Pijl

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk)

Binnenkort toch weer naar Vlaardingen. Een paar keer per jaar maken we toch weer de tocht vanuit het zuidwesten van Frankrijk naar de haringstad;  met de auto dit keer. Wel minder dan in het begin. De eerste jaren dat ik in Frankrijk woonde, heb ik  bijna wekelijks op en neer gereisd voor mijn werk. De Thalys reed toen pas. Nog wel op het gewone spoor via station Den Haag Holland Spoor. Ook de gewone trein naar Parijs reed nog ‘s-nachts ; overdag van Nederland naar Parijs met de Thalys en van Parijs naar Nederland met de nachttrein. Vrijwel alle stations in Parijs zijn kopstations. Wil je naar een ander deel van Frankrijk dan ben je vaak gedwongen om de metro te nemen naar een ander station. Een leuke onderbreking van de treinreis maar het kost toch wel één à twee uur extra. Naar Limoges moet je de trein nemen die als eindbestemming meestal Toulouse heeft of soms doorgaat tot aan Barcelona.

Het is een lange trip elke keer weer vanuit Limoges in het zuidwesten van Frankrijk. Hoe je het wendt of keert maakt niet uit; de auto, de trein of het vliegtuig het blijft een flinke trip. Het is nauw eenmaal een kleine duizend kilometer naar Nederland.  Met de auto ongeveer tien uur reizen maar met de trein kom je toch ook gauw in die richting; twee keer meer dan drie uur treinen en de overstap met de metro in Parijs. En dan is er natuurlijk ook het vliegtuig maar dan moet je toch wel een luchth     aven in de buurt hebben met een directe of indirecte verbinding naar Nederland. Limoges heeft een mooie kleine luchthaven met een aantal regelmatige verbindingen met Parijs en Lyon en verder alleen steden in Engeland; Londen, Manchester en Liverpool bijvoorbeeld. Naar Nederland is dus te doen maar dan moet je wel overstappen op een luchthaven in Engeland. Daar moet je ook weer genoeg tijd voor inplannen plus de tijd van de vlucht Limoges-Engeland en Engeland-Amsterdam of Rotterdam en weer ga je in de richting van tien uur reizen.

Nee, dan is de auto toch het makkelijkst; lekker in eigen tempo reizen; vertrekken wanneer je wilt en meenemen wat je wilt. Zeker wanneer we vanuit Nederland weer naar de Limousin teruggaan. De auto vol met potten Hollandse mayonaise, muisjes, hagelslag, kroketten als het kan en het liefst een emmertje met Vlaardingse haring. Jammie ….het water loopt mij in de mond als ik er aan denk!!!

Dick van der PijlGerelateerd