Wapenstokken voor handhavers

05-06-2020 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN/LANDELIJK – Alleen het leger en de politie mochten tot nu toe geweld gebruiken. Binnenkort worden boa’s, eerst bij wijze van proef, uitgerust met een korte wapenstok. Dat is het resultaat van het overleg van de Nederlandse Boa Bond met de minister vandaag. Die bond voerde al langer actie, met name na verschillende geweldsincidenten dit jaar.

Boa’s die een toezichthoudende taak hebben krijgen geen wapenstok maar collega’s die moeten handhaven weer wel. Hoe dat onderscheid gemaakt wordt is weer niet helemaal duidelijk want als je iets constateert als toezichthoudende boa, roep je dan een handhavende collega erbij of politieassistentie of ga je dan zelf eerst praten? En als je dan aan het praten bent, ben je dan ineens aan het handhaven?

In ieder geval worden de korte wapenstokken gebruikt ter verdediging, zo luidt dan weer de verantwoording van de boa’s en hun vakbond. Het is ook wel zo dat de burgemeester, de politie en het OM in een gemeente het moeten goedkeuren. Wat dat betreft heeft Vlaardingen een sterke pleitbezorger in burgemeester Bas Eenhoorn; die wilde al meer mogelijkheden als handboeien en pepperspray voor de medewerkers van (Toezicht &) Handhaving. Niet dat dat nodig is, want er hebben nauwelijks incidenten plaatsgevonden in Vlaardingen waarbij een wapenstok of pepperspray een meerwaarde had. Sinds 2016 was dat maar 6 maal het geval in Vlaardingen en dat lijkt verwaarloosbaar. Of het in Vlaardingen gaat gebeuren dat we handhavers binnenkort bewapend rond zien lopen is dus nog de vraag. Tenslotte: naar het gebruik van pepperspray door boa's wordt verder onderzoek gedaan.Gerelateerd