Wandel mee met de stadsrechtenstoet op 13 en 14 mei

03-04-2023 Nieuws Redactie

De viering van Vlaardingen700 in 1973! Wie was erbij?

VLAARDINGEN - Het is maart 2023. De vlaggen in Vlaardingen wapperen en graaf Floris V ontwaakt uit zijn eeuwenlange winterslaap. Hij is mooi op tijd om eregast te zijn op het 750-jarige jubileum van de Vlaardingse stadsrechten. Vanuit Den Haag vertrekt de graaf op zaterdag 13 mei met middeleeuwse metgezellen naar Vlaardingen, waar hem op zondag 14 mei een warm onthaal wacht. Wandel jij dat weekend (een stukje) mee met Floris V?

Voordat Floris V op zaterdag 13 mei uit Den Haag vertrekt, geniet de graaf nog even van een middeleeuws kampement aan de Lange Vijverberg. Dit ligt op een steenworp afstand van het Binnenhof, dat in de 13e eeuw deels onder het toeziend oog van de graaf is gebouwd. Bezoekers ervaren in dit kampement de geuren, kleuren en geluiden van het middeleeuwse leven rond 1273. Te midden van statige Haagse sferen laat de graaf zaterdagochtend 13 mei met ganzenveer een oorkonde opstellen met ‘nieuwe stadsrechten’ voor Vlaardingen. Die oorkonde neemt de graaf als jubileumcadeau mee naar Vlaardingen. Bezoekers kunnen de graaf en zijn gezelschap uitzwaaien om circa 13.00 uur. 

Twee keer 15 km

De stoet die Floris V aanvoert van Den Haag naar Vlaardingen noemen we de stadsrechtenstoet. De tocht is verdeeld in twee etappes van 15 km. De route voert zaterdag 13 mei van Den Haag naar het Kruithuis in Delft. Daar overnachten de wandelaars. Op zondag 14 mei gaat de tocht verder via Schiedam naar Vlaardingen. Ben jij een enthousiaste wandelaar en wil je de graaf vergezellen op zijn voetreis? Meld je dan aan bij de organisatie! 

Het idee is om de stoet van Den Haag naar Vlaardingen te laten bestaan uit 50 à 100 mensen. De dresscode is middeleeuws (kleding van rond 1273) of feestelijk Vlaardingen-750-tenue. De organisatie helpt bij de aankleding van de stoet. Ook zorgt de organisatie voor bagagevervoer, catering en de overnachting in Delft.

Aansluiten in Vlaardingen

Daar komen ze! De middeleeuwers laten aan het begin van de middag op 14 mei Schiedam achter zich en naderen Vlaardingen. Hoe mooi is het als zij bij de stadsgrens worden opgewacht door veel vrolijke Vlaardingers van nu? Floris V wil zijn stoet tijdens de laatste kilometers naar de Markt graag aangevuld zien door Vlaardingse inwoners en organisaties. Heden en verleden trekken zo op naar het stadshart. Op de Markt overhandigt Floris V de ‘nieuwe stadsrechten’ aan burgemeester Bert Wijbenga-van Nieuwenhuizen, die ze luidkeels aan het publiek zal verkondigen. 

Wil jij meelopen vanuit Den Haag via Delft naar Vlaardingen? Of wil je aansluiten bij de stadsrechtenstoet vanaf de Vlaardingse stadsgrens? Stuur een mail naar info@vlaardingen750.nl voor meer info! 

Snaaien en praaien

Als Floris V er is, kan de feestweek ‘Vlaardingen Viert! beginnen. De gemeente trakteert zondagmiddag 14 mei eregasten van binnen en buiten Vlaardingen op een jubileumviering in de Grote Kerk. Voor de wandelaars van de stadsrechtenstoet en het publiek is de Westhavenplaats gevuld met tafels, banken en klanken om te ‘snaaien en praaien’. Onder het genot van allerlei lekkernijen kan iedereen gezellig napraten (praaien) over de historische happening.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date