Waardige uitreiking Geuzenpenning

14-03-2016 Nieuws Redactie

fotografie: Elly Domenie, Sandy Struijs, Paul Meuldijk, Sander Schenkel en Herman van Nieuwenhuizen

 VLAARDINGEN – Vandaag is in de Grote Kerk aan de Markt de Geuzenpenning uitgereikt aan Regina Catrambone van de organisatie Migrant Offshore Aid Station (MOAS). Bijzondere gast daarbij was koningin Maxima.

MOAS is opgericht in 2013 door Regina Catrambone samen met haar echtgenoot Christopher. In 2006 stichtten zij een bedrijf gespecialiseerd in verzekeringen en hulpverlening in risicogebieden. In 2008 verhuisden zij naar Malta. Hun bedrijf, de Tangiers Group, floreerde en groeide uit tot een ‘multimillion-dollar company’. Nadat honderden vluchtelingen in 2013 op zee omkwamen en er geen snelle actie volgde van Europa, reageerden Christopher en Regina Catrambone op een oproep van paus Franciscus om alles te doen wat ze konden doen om nog meer van dit soort humanitaire rampen te voorkomen. Ook een dringende oproep van VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon en de UNHCR zette MOAS aan tot daden. Het echtpaar Catrambone investeerde daarop tot nu toe € 8 miljoen in hun levensreddende project. Inmiddels hebben ze met hun organisatie al meer dan 13.000 vluchtelingen van zee gered in verschillende delen van de wereld en “de teller loopt nog dagelijks op”, aldus Regina Catrambone in haar dankwoord.

Voorafgaand aan de kranslegging op de Markt en de uitreiking van de Geuzenpenning in de kerk vond er een herdenkingsceremonie plaats op begraafplaats Emaus. Aldaar sprak burgemeester Bert Blase kort waarbij hij ook enkele regels uit het gedicht  van Jan Campert “De 18 doden” aanhaalde.  Vanuit Emaus vertrok een stoet voor een stille tocht richting de Markt waar in aanwezigheid van koningin Maxima het vervolg plaatsvond.  Honderden belangstellenden hadden zich daar verzameld om een glimp van de ‘hoge gast’ op te vangen. Na afloop lukte het enkelen zelfs nog een 'selfie' te maken met de koningin.

Bekijk de foto'sGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date