Vuurwerkverbod: kan dit bij ons ook?

08-01-2020 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – De VVD in Rotterdam is nu ook om: als eerste grote stad is er in de gemeenteraad van Rotterdam nu een meerderheid voor een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk. Daar moet dan nog wel officieel over gestemd worden, maar het is een begin. Hoe dat gehandhaafd wordt is nog een vraag, want de handel in vuurwerk moet weer landelijk geregeld worden.

In Vlaardingen en Schiedam was vuurwerk ook onderwerp van de nieuwjaarstoespraken van de burgemeesters. Burgemeester Cor Lamers van Schiedam riep het kabinet en de Tweede Kamer op het afsteken van vuurwerk op straat door particulieren te verbieden. ,,Stop met deze doorgeschoten traditie en maak een eind aan de verkoop van consumentenvuurwerk'', aldus Lamers bij de Nieuwjaarsreceptie van de buurgemeente. In Vlaardingen had zijn collega Bas Eenhoorn eenzelfde soort boodschap en wethouder Bart Bikkers van de VVD twitterde erover: 


Het is aan gemeenten om vuurwerkvrije zones in te stellen, en zo’n zone  kan zo groot zijn als de hele stad; een verbod is dus ook in Vlaardingen mogelijk, maar ook daar moet de gemeenteraad dan weer over stemmen. Erik van Pienbroek van de ChristenUnie/SGP liet eerder al weten hoe hij er over denkt: 

Het is nu aan het kabinet en de Tweede Kamer om te reageren op de petitie tegen het afsteken van vuurwerk door consumenten waaronder inmiddels meer dan een half miljoen mensen een handtekening hebben gezet. Voor die tijd kan echter in Vlaardingen al besloten worden er mee te stoppen.Gerelateerd