Vlaardingse zeekadetten gedupeerd door kapotte brug

24-05-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Een brug die al weken niet meer open kan, snijdt tientallen jeugdige Vlaardingse zeekadetten af van hun schip de Assam II. Dat ligt aan aangemeerd in Delft terwijl de vaste stek de oude haven van Vlaardingen is, van waaruit diverse activiteiten worden georganiseerd.

Hierdoor viel al het geplande Hemelvaartskamp in de Biesbosch in het water en nu dreigt zelfs het zomerkamp niet door te gaan. Ook de wekelijkse activiteiten op het schip lijden schipbreuk. ‘Al met al voor ons een groot drama,’ zegt voorzitter Edgar Aaldijk van het Zeekadetkorps Vlaardingen. Het korps telt 34 leden, jongens en meisjes vanaf negen jaar die actief zijn aan boord van het korpsschip.

Na een vijfjaarlijkse onderhoudsbeurt in Delft zou de Assam II op 4 mei over de Delftse Schie terugvaren naar Vlaardingen. Vanaf 5 mei stond het vierdaagse Hemelvaartskamp op het programma. Een dag eerder echter ging de Giessenburg kapot. Naar verluidt zou het brugdeel - dat onderdeel is van de A20 tussen Rotterdam en Vlaardingen - na een opening met een te harde klap op zijn plaats zijn neergekomen waardoor schade is ontstaan aan de constructie. Schepen hoger dan 5 meter 40 kunnen er voorlopig niet door. De Assam II is 6 meter 40 hoog. Het kostte de Vlaardingse zeekadetten tot vorige week om er bij de eigenaar van de brug achter te komen waarom de brug niet meer open kon en hoe lang het gaat duren voordat de brug is gerepareerd.

Het korps vaart de Assam II iedere vijf jaar naar een scheepswerf voor onderhoud en verplichte keuring. Deze keer moesten de roeren eraf worden gehaald omdat er teveel speling in zat. Dit was een enorme klus. Het kostte de werf alleen al twee dagen om de roeren los te krijgen, wat doorgaans veel sneller gaat. Dit is voor het Zeekadetkorps een forse kostenpost geworden. De Assam II ligt nu ter hoogte van het Kruithuis in de Delftse Schie. Voor de wekelijkse activiteiten aan boord van het schip pendelen de kinderen met hun ouders tussen Vlaardingen en Delft.

De Assam II is een binnenschip uit 1934 dat in het verleden werd gebruikt in de beroepsvaart. Het wordt nu door het Zeekadetkorps Vlaardingen gebruikt als varend clubhuis.

Het Hemelvaartskamp werd nog enigszins gered doordat de Vlaardingse kinderen mee konden met het Zeekadetkorps Hellevoetsluis; maar dus niet met hun eigen schip. Door de onzekerheid over de reparatie van de Giessenburg komt nu het jaarlijkse zomerkamp naar de Kager Plassen in gevaar. Het Zeekadetkorps doet een dringend beroep op de eigenaar van de brug om vaart te maken met het herstel. Tevens doet het korps een beroep op bedrijven die wellicht in staat zijn het korps te ondersteunen.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date