Vlaardingse Vredesweek van start

18-09-2014 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Op 21 september is de Internationale Dag van de Vrede, uitgeroepen door de Verenigde Naties. Rond deze dag organiseert vredesorganisatie PAX de jaarlijkse Vredesweek. Door heel Nederland richt PAX zogenoemde Ambassades van Vrede op. De Ambassade van Vrede in Vlaardingen geeft ook dit jaar inhoud aan de Vredesweek - lopend van 19 tot en met 28 september - met een reeks aan activiteiten. 

Kinderen in actie
Vlaardingse basisschoolkinderen komen in actie voor basisschoolkinderen in Syrië. Op vrijdag 19 september krijgen kinderen van ’t Palet en de Van Kampenschool workshops van musici die zelf in vluchtelingenkampen met Syrische kinderen gewerkt hebben. Het Platform Ander Vlaardingen levert via PAX lesmateriaal. 

Ambassadeurs
Tijdens de vergadering van de gemeenteraad op donderdag 18 september in het Vlaardingse stadhuis worden als Ambassadeurs van Vrede geïnstalleerd, wethouder Cees Oosterom en David de Beer. Oosterom - voor de derde keer wethouder (CDA) in Vlaardingen - heeft bewust gekozen voor een sociale portefeuille. ,,Ongeacht in welk conflict en aan welke kant er slachtoffers vallen, ieder slachtoffer is er één te veel. Als Ambassadeur van Vrede wil ik mensen aan het denken zetten over wat er allemaal gaande is in de wereld. Aandacht voor de conflicten en voor het belangrijke werk dat de Ambassade van Vrede elk jaar verzet'', zegt Oosterom. De Beer werkte onder meer vijf jaar in Cambodja en gaf in Nederland jarenlang voorlichting over de antiapartheidsstrijd in Zuid-Afrika. De Beer: ,,Als Ambassadeur van de Vrede zal ik proberen mensen dat kleine zetje te geven dat nodig is om in beweging te komen voor rechtvaardigheid en vrede.'' 

Agenda Vlaardingse Vredesweek
Vrijdagavond 19 september: een inter-levensbeschouwelijke bijeenkomst in het centrum van Shri Nanda Devi Mandir, aan de Philips de Goedestraat 151 Vlaardingen. 

Zaterdag 20 september 10.30 uur: opening Vredesweek op Veerplein door Burgemeester Bert Blase. Tevens start van de landelijke Aktie 'Teken tegen kernwapens'. 

Zondag 21 september 09.30 uur: Vrede Vieren – themadienst in de Lucaskerk,

voorganger pastor Henri Egging - preek: PAX medewerker Edwin Ruigrok - koor The Balance en Beeldpresentatie Paul van Aken. 

Dinsdagmiddag 23 september:  in de Stadsgehoorzaal een ‘College Tour’: een middag over kernwapens, drones en killerrobots én wapenen met vrede. Bedoeld voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs uit Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. 

Dinsdagavond 23 september ‘College Tour’ voor volwassenen in Wijkcentrum ’t Nieuwelant..

Woensdagavond 24 september: de theatervoorstelling Echte Mensen in diaconaal missionair centrum De Windwijzer. De voorstelling biedt vanuit diverse gezichtspunten een kijk op het Israëlisch-Palestijns conflict. 

Zaterdagavond 27 september in Buurthuis De Telder een multiculturele avond getiteld ‘Buurten voor vrede’. Werkgroep Vele Vlaardingers Eén Huis tekent voor de organisatie van deze avond. 

Lied
Singer-songwriter Tim Akkerman schreef speciaal voor PAX het nummer Brave Of Our Hearts. Akkerman wil met dit lied over vrede mensen aanspreken die zich net als hij persoonlijk gedreven voelen zich voor vrede in te zetten. Vele versies van het lied zijn al te vinden op YouTube. Akkerman komt zelf  op dinsdag in de Vredesweek naar College Tour.Gerelateerd