Vlaardingse ondernemers richten Ondernemersfonds op

25-06-2014 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – ,, Ondernemers zelf weten als geen ander waar behoefte aan is en als gemeente ondersteunen we dit initiatief dan ook van harte’’. Gevleugelde woorden, waarbij het eerste deel vaak uitgesproken is door VVD fractieleidster Vera Kalf. Ditmaal kwamen ze op dinsdag 24 juni uit de mond van wethouder Ruud de Vries en sloegen ze niet op de koopzondagen, waar al zolang over gesteggeld wordt, maar op het net officieel opgerichte Ondernemersfonds.

In het stadhuis aan de Markt ondertekenden Ruud de Vries samen met Ed Bijster en Gerrit van Toor het convenant tussen de gemeente Vlaardingen en het bestuur van het Ondernemersfonds. Met de aftrap van het Ondernemersfonds Vlaardingen is er nu de mogelijkheid voor georganiseerde ondernemers om hun projecten en activiteiten gezamenlijk te bepalen en te financieren, ook wel collectief ondernemerschap genoemd. Bijster en Van Toor zijn respectievelijk voorzitter van het dagelijks bestuur en penningmeester van de stichting Ondernemersfonds Vlaardingen (OFV).

Het Ondernemersfonds is door Vlaardingse ondernemers in het leven geroepen omdat het te vaak voorkwam dat bepaalde ondernemers wel meeprofiteerden van gezamenlijke inspanningen, maar daar niet financieel aan wilden bijdragen. Om dit fonds te vullen is afgesproken dat de gemeente een extra opslag op het OZB-tarief voor niet-woningen legt, en die extra opslag direct overhevelt naar het Ondernemersfonds. Op die manier betalen alle ondernemers evenredig mee aan zaken waar ook zij profijt van hebben. De financiële middelen mogen door de ondernemers per gebied zelf worden besteed, mits dit in georganiseerd verband gebeurt. Het gaat onder meer om zaken als promotieactiviteiten, beveiliging en parkmanagement.

 Wethouder Ruud de Vries: “Vanaf nu zijn het de ondernemers zelf die bepalen of zij bijvoorbeeld promotie of beveiliging de prioriteit in hun gebied willen geven. Dit soort vormen van meer eigen inbreng voor ondernemers passen in deze tijd. Ondernemers zelf weten als geen ander waar behoefte aan is en als gemeente ondersteunen we dit initiatief dan ook van harte. Onze gemeentelijke inzet is dat we het innen van de financiële middelen via de OZB voor onze rekening nemen, maar verder is het fonds een geheel zelfstandige stichting met een eigen bestuur.” Overigens betekent dit niet dat ondernemers mogen opdraaien voor zaken die voorheen door de gemeente werden uitgevoerd. Het gaat om extra initiatieven.Gerelateerd