Vlaardingse Hoogstraat fleurt op!

25-10-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Er is nu alle reden voor ‘een blokje om’ door de historische Vlaardingse Hoogstraat. Een twintig meter lange schutting, geplaatst in het deel tussen de Markt en de Blokmakersplaats, is voorzien van een kleurig PVC doek. Op dat doek is van alles te zien over het verleden, heden en toekomst van de straat: historische foto’s van Hoogstraatondernemers, informatie over het project ‘Hoogstraat een groene oase’ en inspirerende nieuwe winkel- en horecaconcepten die misschien wel een plekje kunnen krijgen in de straat.

Van bouwlocatie naar kijklocatie


De schutting is te vinden aan de Hoogstraat 206 waar lange tijd het Leski-pand stond, genaamd naar een winkel die op die plek was gevestigd. De bouwlocatie was voorzien van bouwhekken in verband met de veiligheid. In afwachting van nieuwbouw wil de gemeente graag dat de bouwlocatie veilig is afgeschermd en er netjes uit ziet. De bouwhekken maakten daarom plaats voor een schutting. Het leek de gemeente een uitgelezen gelegenheid de schutting te benutten om de bijzondere Hoogstraat in het zonnetje te zetten en het project ‘Hoogstraat een groene oase’ een podium te geven. Het Stadsarchief en de Historische Vereniging Vlaardingen leverden foto’s om ook de geschiedenis van de bijzondere straat in beeld te brengen.

‘Hoogstraat een groene oase’


Deze zomer namen Marco de Brabander, Matthijs de Deckere en Benno van der Wilk met het Stadslab het initiatief om de Hoogstraat groener en aantrekkelijker te maken. Ze maakten plannen voor geveltuintjes en grote plantenbakken in de straat, klopte aan bij de gemeente voor advies en ondersteuning en maakte veel bewoners en ondernemers enthousiast. Inmiddels is een mooie samenwerking gestart, waarbij de gemeente plantenbakken levert en bewoners en ondernemers de bakken onderhouden, zogenaamde Wijkdeals. De eerste bakken zijn al geplaatst, de rest is besteld en volgt zo snel mogelijk. Naast het groener maken van de straat onderzoekt Marco met zijn team ook de mogelijkheden voor een streekmarkt en meer ruimte voor ondernemerschap in de Hoogstraat.Gerelateerd