Vlaardingse broers posthuum geëerd

18-05-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - De Vlaardingse broers Cornelis en Gerrit den Hoedt werkten in de oorlog als matroos bij de Koninklijke Rotterdamse Lloyd. Cornelis kwam 18 september 1944 om. Een Engelse onderzeeboot torpedeerde het schip waarmee hij als krijgsgevangene werd vervoerd en kreeg daarmee een zeemansgraf. Broer Gerrit overleefde de ramp, maar overleed 30 maart 1945 door ontberingen bij de aanleg van de Pakanbaru spoorweg op Sumatra. Hij is begraven op het ereveld Leuwigajah te Cimahi op Java.

Familieleden van de broers namen afgelopen woensdag op de Zwaluwenberg in Hilversum (hoofdkwartier inspecteur generaal der krijgsmacht) postuum het Mobilisatie-Oorlogskruis in ontvangst, als erkenning van hun opoffering voor Nederland.

Deze beide matrozen staan model voor al het koopvaardijpersoneel tussen 1940 en 1945. Weinigen weten dat de koopvaardijschepen en alle opvarenden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de overheid waren gevorderd. De schepen werden wereldwijd ingezet voor materieel- en troepentransport van de geallieerden. Zij kregen hiervoor de veteranenstatus en leverden een grote bijdrage aan de uiteindelijke overwinning. Maar zij leden ook zwaar. In dienst van Nederland kwamen 3.400 Nederlandse opvarenden om bij het uitvoeren van hun belangrijke en gevaarlijke taak.

Er zijn nog maar weinigen die daadwerkelijk hebben gediend bij het zgn vaarplichtig koopvaardijpersoneel. Het was dan ook een eer en genoegen om hen uit te nodigen op de ZB en hen nogmaals ons respect te betonen. Ere wie ere toekomt!Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date