Categorieën

Service

Vlaardingse Bierbrouwers naar Oosthavenkade

Vlaardingse Bierbrouwers naar Oosthavenkade
Nieuws

Vlaardingse Bierbrouwers naar Oosthavenkade

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 24-12-2015
  • Nieuws
Vlaardingse Bierbrouwers naar Oosthavenkade

VLAARDINGEN – Van een historisch pand op de Hoogstraat naar een pand met misschien nog wel meer historie: afgelopen week hebben de mannen van de Vlaardingse Bierbrouwerij, bekend van het Vulcaan Bier, hun spullen opgepakt en zijn verhuisd.

De nieuwe stek ligt op de hoek van de Oosthavenkade en de Waterleidingstraat en dat is een heel bijzondere plek. Omstreeks 1895 was hier al eerder een brouwerij gevestigd, die de naam “De Gekroonde M” droeg en na een jaar of tien weer weg ging, mogelijk richting Den Haag. ,,Omstreeks die tijd kwam de zogeheten Beierse brouwmethode op, waarbij er vooral pils werd gemaakt’’, vertelt Jasper Robbemond, één van de brouwers. ,,Dat was allemaal goedkoper en betekende mogelijk de nekslag voor de brouwerij hier’’.

Jasper is één van de vijf vrienden die nog maar enkele jaren geleden uit liefde en interesse voor bijzonder bier begon met experimenteren. In 2011 werden er recepten uitgeprobeerd en in 2012 een kleine brouwinstallatie aangeschaft. Het team bestaat naast Jasper uit Martin Hagestein, Wibo Broek, Patrick Elmendorp en Guido de Jong. De onderlinge vriendschappen dateren alweer van jaren geleden, zo’n beetje beginnend bij de scouting. ,,Veel mensen die ik nog ken van de scouting zijn zelfstandig ondernemer geworden’’, aldus Martin Hagestein. ,,De scouting is dan ook een plek waar je vooral leert te doen én dus te ondernemen’’.

Er is nog veel werk te verzetten voor de brouwerij weer helemaal op stoom is aan de Oosthavenkade. Zo zijn er plannen om een grote brouwketel neer te zetten maar ook om een proeflokaal te maken. Er gaat dus een horecabestemming aangevraagd worden en de eerste geluiden zijn dat de gemeente hier positief tegenover staat. ,,We zitten hier dan ook op een schitterende locatie’’, reageert Wibo Broek enthousiast. ,,Moet je nagaan, als het dan lekker weer is, je zit hier buiten met een biertje op het terras, zicht op de haven en de Nieuwe Maas, dat is toch fantastisch ?’’

De plek is inderdaad mooi en ademt historie, havens en natuurlijk ambachtelijk bier. Over die combinatie zouden Vlaardingse tekstdichters en componisten zich weer eens moeten buigen en een stoer lied moeten schrijven. Voorlopig herrijst met rasse schreden de Vlaardingse Bierbrouwerij, een stuk herwonnen cultuur op een plek waar al eerder een brouwerij was gevestigd. De hobby van vijf vrienden die uitgegroeid is tot een volwassen onderneming met haar heerlijke producten. Nog geen Heineken, maar dat moet ook niet. Laat het bijzonder blijven !