Vlaardingers zijn geen 'drinkebroers'

19-08-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN- Nederland kent een aanzienlijk aantal overmatige drinkers. Afkickkliniekwijzer.nl deed onderzoek naar het Alcoholgebruik van Nederlanders op basis van data van het CBS en het RIVM. In Zuid-Holland is het aantal overmatige drinkers met 1 op 14 mensen landelijk gezien niet hoog. De provincie staat daarmee pas op de 9e plek.

In het onderzoek wordt onderscheid gemaakt tussen Overmatige drinkers, zware drinkers en drinkers volgens de richtlijn. Daarbij zijn er verschillen tussen mannen (M) en vrouwen (V). Overmatige drinker: meer dan 21 glazen per week (M), 14 glazen per week (V); Zware drinker: 1 keer per week 6 of meer glazen (M), 1 keer per week vier of meer glazen (V) en Drinker volgens richtlijn: geen alcohol of maximaal 1 glas per dag.

In Vlaardingen is het percentage Overmatige drinkers 7 % en het ligt daarmee gelijk met Schiedam. In Maassluis is het percentage iets lager: 6%.  Vlaardingen scoort daarmee niet hoog in de lijstjes met gemeentes met de hoogste percentages overmatige drinkers. In de top 20 van gemeentes in Zuid Holland met het hoogste aantal niet- of gematigde drinkers (maximaal 1 glas per dag) staat Vlaardingen op de 18-e plek, net onder Maassluis.

We zijn dus geen volkje van alleen geheelonthouders maar ook niet van alcoholisten. De meeste zware drinkers vind je elders in de provincie: De gemeentes Nieuwkoop en Noordwijk kennen de meeste overmatige drinkers. Iets meer dan 1 op 8 volwassenen uit deze gemeentes overschrijdt de maatschappelijke norm meer dan 21 glazen per week (mannen) of 14 glazen per week (vrouwen). Deze gemeentes staan hiermee respectievelijk op de 5e en 6e plaats in de landelijke top-10. De gemeente Nieuwkoop heeft met 17% het hoogste percentage zware drinkers in de provincie.

Het hele onderzoek van Christel van Eijck lees je hier