Categorieën

Service

Vlaardingen uitgeroepen tot gouden gemeente

Vlaardingen uitgeroepen tot gouden gemeente
Nieuws

Vlaardingen uitgeroepen tot gouden gemeente

  • Redactie
  • 04-06-2015
  • Nieuws
Vlaardingen uitgeroepen tot gouden gemeente
VLAARDINGEN - Gemeente Vlaardingen is sinds de decentralisatie van de zorg naar gemeenten goed op weg en grijpt de grote veranderingen in het sociaal domein aan, om –samen met bewoners en organisaties– op een slimme manier te vernieuwen. Een werkwijze waar zowel de gemeente als haar inwoners van profiteren. Dit stelt de MOgroep, een belangenvereniging voor sociaal werk, 3 juni in haar persbericht over de benoeming van tien zogenoemde gouden gemeenten. De gemeenten die de MOgroep het predicaat ‘gouden gemeente’ geeft, zijn: Almere, Alphen aan de Rijn, Deventer, Ede, Heerenveen, Heerlen, Oss, Vlaardingen, Wijk bij Duurstede en Zaanstad.

“Ik ben verheugd met deze nominatie en zie het als schouderklop voor de gekozen koers en aanpak in Vlaardingen” is de eerste reactie van wethouder Cees Oosterom. “Ik zie de benoeming tot gouden gemeente ook als een compliment naar de medewerkers van de gemeente die vooral achter de schermen werken en zeker ook als opsteker voor de medewerkers van de sociale wijkteams in Vlaardingen. Zij zijn de zichtbare professionals in de wijken, die samen met de wijkbewoners en hun eigen netwerk en met instellingen en vrijwilligers ondersteuning bieden aan mensen en gezinnen die dat nodig hebben.” In Vlaardingen werken in samenspraak met en in opdracht van de gemeente vier sociale wijkteams: een team in Centrum, in West, in Ambacht en in Holy

Loslaten en verbinden



Volgens de MOgroep hebben de ‘tien gouden gemeenten’ visie, durven ze oude werkwijzen los te laten, maken ze gebruik van bestaande denkkracht en maken ze het verschil door te reflecteren en te leren. Ook merkt de MOgroep op dat deze gemeenten zorg, gezondheid, welzijn, jeugd en andere werkvelden met elkaar verbinden, zodat inwoners niet hoeven aankloppen bij verschillende loketten.

Overgangsfase

De MOgroep benadrukt dat de tien gouden gemeenten niet zijn geselecteerd omdat álles goed gaat. Wat vooral telt, is dat –in deze overgangsfase vol veranderingen– de geselecteerde gemeenten hebben laten zien dat ze goed op weg zijn in het vormgeven van de nieuwe taken die gemeenten hebben sinds de wetswijzigingen per 1 januari 2015. Volgens de MOgroep is het kenmerkend dat deze gemeenten vroegtijdig zijn begonnen zijn met de hervorming van het sociaal domein.