Vlaardingen tweede bij ‘Stuk van het Jaar’

30-10-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - De Vlaardingse verzetskrant De Luistervink heeft de tweede prijs in de strijd om de eretitel ‘Stuk van het Jaar’ gewonnen. Na de spannende zevenentwintig dagen waarop er gestemd kon worden, werd het resultaat van de inspanningen van het Stadsarchief Vlaardingen zaterdagavond bekend. Tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum in Amsterdam hoorden de vele toehoorders van schrijfster Rosita Steenbeek dat de stadsarchivaris voor de Vlaardingse inzending de tweede prijs in ontvangst mocht nemen.

In de rij van fraaie en interessante, veelal traditionele archiefstukken die door 48 archieven en erfgoedinstellingen werden ingezet rond het thema ‘Grenzen’, viel de Vlaardingse inzending al snel op. Dit zeer jonge (2016), vitale en kleurrijke archiefstuk laat op een bijzondere manier zien dat grenzen tussen heden en verleden spontaan weg kunnen vallen. De jonge makers ervan, drie leerlingen van Daltonschool De Klinker, ondergingen in het Stadsarchief een bijzondere sensatie. Toen ze na een speurtocht door de archiefdepots de processtukken van De Geuzen bekeken, kwam de oorlog ineens wel heel dichtbij. Uit de verzetskrant, de uiteindelijke verwerkingsopdracht, blijkt overduidelijk dat het verleden voortleeft, ook bij jonge mensen. Het is goed om te zien dat archieven en andere erfgoedinstellingen zo hun steentje kunnen bijdragen aan het besef dat ‘vroeger’ ook van belang is voor ‘vandaag’.

De makers van de verzetskrant, Ayca, Boutaina en Sahra van Daltonschool De Klinker, zullen maandag ook in het zonnetje worden gezet.

Het Regionaal Archief Tilburg ontving de eerste prijs voor zijn maatschappijkritisch getinte muurkrant uit 1978. Het mooie afficheontwerp uit 1938 voor Van Nelle Cirkel Koffie, afkomstig van het Stadsarchief Rotterdam, behaalde de derde plaats.


Gerelateerd