Categorieën

Service

Vlaardingen: stad van asfalt en stenen

Vlaardingen: stad van asfalt en stenen
Nieuws

Vlaardingen: stad van asfalt en stenen

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 24-03-2021
  • Nieuws
Vlaardingen: stad van asfalt en stenen
VLAARDINGEN – Gisteravond was er voor belanghebbenden en belangstellenden een informatieavond over de aanleg van een restwarmteleiding langs en door Vlaardingen. Daarbij verontrustend nieuws: er moeten maar liefst zo’n 400 bomen voor gekapt worden, zo liet één van de deelnemers ons weten.

Het wordt er allemaal niet groener op in Vlaardingen, dat schreven we anderhalf jaar geleden hier al . In 2009 werd onze stad nog de groenste van Nederland en in 2010 van Europa. Daarna is het bergafwaarts gegaan met het groen en vooral met de hoeveelheid bomen op en langs het Vlaardings grondgebied.

De fractie Boers stelde al eerder vragen over dit onderwerp en uit de antwoorden bleek dat er weliswaar nieuwe bomen worden terug geplant voor de gekapte exemplaren, maar dat bleek niet meer dan de helft. En dan heb je het over jonge aanplant dat bij lange na nog niet zoveel voor het milieu betekent als de gekapte exemplaren. Die zijn lang niet allemaal ziek maar moeten wijken voor wegen en wijken.

Zo worden er veel bomen gekapt voor de verbreding van de A20 die straks aan moet sluiten op het nieuwe Blankenburgtracé met tunnel. Daarnaast worden er natuurlijk ook zieke bomen gekapt zoals de zieke iepen in Vlaardingen en de essen in de Broekpolder. Er zijn verder ook mooie initiatieven zoals het Herinneringsbos bij de Krabbeplas  maar dat staat dan weer naast een gebied wat voor een groot deel ontdaan wordt van de natuur voor een zesbaansweg met tunnel.

Naast het nodige asfalt wordt er ook nog veel gebouwd, en alleen al voor een paar rijtjes huizen langs de Marathonweg aan de Floreslaan worden alweer 99 bomen geveld . Waarbij de ‘smerigste weg van de stad’  weer van een deel van een oplossing tegen milieuvervuiling wordt ontdaan: bomen, en het liefst volwassen exemplaren. En natuurlijk komt er bij Vijfsluizen een nieuwe woonwijk waar honderden bomen worden verwijderd voor een wijk die dan ironisch genoeg “Park Vijfsluizen” genoemd wordt, ingeklemd tussen het spoor, de A4 en het drukste verkeersknooppunt van Vlaardingen. Voorlopig zullen de nieuwe inwoners daar genoeg van zien, want het opgroeien van een boom duurt wel even.

Over de periode 2015 tot en met 2019 verdwenen er 3600 bomen, waarvan een deel gekapt moest worden. Bomen worden natuurlijk ziek en ze hebben niet allemaal het ‘eeuwige leven’. Voor die 3600 verdwenen bomen is slechts ongeveer de helft terug geplant. ,,Volledige compensatie is niet altijd mogelijk vanwege schaarste aan goede plantlocaties, diverse ruimtelijke ontwikkelingen of ongunstige groeiomstandigheden’’, aldus het college. Oh, en soms wordt er gewoon gekapt zonder dat er echt goed is gekeken of dat wel nodig was. Dat bleek bijvoorbeeld na een actie van Corrie Kortleven, voormalig raadslid voor GroenLinks. Kortleven ketende zich in Babberspolder vast aan een boom en het was mede door haar acties dat de gemeente de kap van enkele tientallen bomen in het gebied heroverwoog. Dat bleek inderdaad niet nodig, zo’n relatief massale kap.

De helft van de bomen die verdwenen de afgelopen vijf jaar is dus niet teruggekeerd in de vorm van nieuwe aanplant. Met de ruimtelijke ontwikkelingen die ons nog te wachten staan is dat zorgwekkend. Een stad van stenen en asfalt, wie wil daar wonen?