Categorieën

Service

Vlaardingen nomineert zichzelf voor prijs

Vlaardingen nomineert zichzelf voor prijs
Nieuws

Vlaardingen nomineert zichzelf voor prijs

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 26-09-2015
  • Nieuws
Vlaardingen nomineert zichzelf voor prijs

VLAARDINGEN – Wethouder Ruud de Vries twitterde het vol trots en burgemeester Bert Blase haalde het nog even aan in de raadsvergadering gisteren: de gemeente Vlaardingen is genomineerd voor Overheidsorganisatie van het Jaar 2015. Dat is heel mooi zou je zeggen, maar wij gingen eens na wie er nog meer genomineerd zijn en hoe de nominatie tot stand is gekomen. We hadden daarbij een ander gevoel dan trots.

Vlaardingen staat op een ‘longlist’ van dertig genomineerden, waarbij de diversiteit aan deelnemers opvalt: het zijn niet allemaal gemeenten  maar ook hele provincies en waterschappen. Slechts tien gemeenten doen mee, dus van een verkiezing van Beste Gemeente van het Jaar 2015 kun je sowieso al niet spreken. Daarnaast is ook het UWV genomineerd; niet echt een ‘sexy’ organisatie te noemen en berucht om zijn klantonvriendelijkheid na het afbouwen van persoonlijk contact met werkzoekenden en haar falende website.

Vlaardingen zelf is overigens nog hard aan het werk met service en klantvriendelijkheid, nadat in een recent verleden de rapportcijfers voor bijvoorbeeld het beantwoorden van brieven van burgers en het afhandelen van telefoontjes verontrustend waren.

Wij van WC Eend adviseren WC Eend

Maar wie heeft ‘ons’ dan genomineerd ? Bij wie heeft de gemeente zo’n goede beurt gemaakt dat we op de lijst van genomineerden zijn gezet ? Dat heeft de gemeente zelf gedaan ! Met een zogeheten ‘pitch’ van 140 tekens kun je namelijk jezelf al nomineren, niet geheel toevallig het maximaal aantal tekens van een Twitterberichtje. Daarna ga je ‘de procedure in’, waarbij je in een artikel van 1500 woorden vertelt waarom je een voorbeeld bent voor anderen en je rond het af met nog eens maximaal 3 A4-tjes waarin je wat ondersteunende cijfermateriaal geeft. Je kunt daarbij gunstige cijfers wel opgeven en ongunstige cijfers weglaten. Het klinkt allemaal als “Wij van WC Eend adviseren WC Eend”.

Onbekend is wie afgevallen is en dus niet op de longlist terecht gekomen. Misschien hebben er niet meer partijen meegedaan dan het aantal op die lijst, waarbij dus vooral een stukje zelfwerkzaamheid ervoor zorgt dat je genomineerd bent. Pas daarna wordt het spannend, want nu gaat de jury wat serieuzer aan het werk. Uit de dertig genomineerden worden er tien gekozen en daaruit dan weer drie voor de finale.

Welke tien overheidsorganisaties meedingen voor één van de drie finaleplekken wordt bekend gemaakt op woensdag 30 september. De finale zelf is op 23 november in de Ridderzaal in Den Haag.