Vlaardingen krijgt een eigen strand!

19-03-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Het plan heet De Nieuwe Haven en een Stadsstrand aan de Nieuwe Maas is er een onderdeel van, om de ‘boel in een stroomversnelling te brengen’. Gisteren werd er een begin mee gemaakt, met het verplaatsen van het oude vuurtorentje dat jarenlang bij het Museum Vlaardingen heeft gestaan; weggetakeld van het oude Lensveltterrein aan de Oosthavenkade. Dat moest sowieso leeg want vanaf deze week wordt er van het kale stuk grond aan de Waterleidingstraat, waar nog het nodige puin ligt, een tijdelijke parkeerplaats gemaakt. Voor vrachtwagens die na de komende Brexit nog niet de juiste papieren hebben voor de oversteek naar Engeland.

Vanaf 24 mei zal de oude vuurtoren het centrum vormen van een zandstrand aan de Nieuwe Maas. In de weekenden kun je er lekker zitten, met horeca, muziek en een werelds uitzicht. Het torentje is geadopteerd door Stichting Vrienden van de Vuurtorenkap Vlaardingen en daarin zitten verschillende ondernemers die een hart en visie hebben voor het gebied rond de Koningin Wilhelminahaven. Guido de Jong, tegenwoordig directeur van Vulcaan, het Vlaardingse bier, heeft een plattegrond in een grote koffer waarin de plannen voor het hele gebied ‘uitgetekend’ staan.

,,We weten van ‘zo’n beetje elk stukje haven en elk pand de historie en de bestemming’’, aldus De Jong. ,,Kennis over zowel speculanten die wachten op de Zilvervloot als over eigenaren die juist heel actief zijn. Dit is een prachtig gebied met veel historie en ook toekomst. Die toekomst  hangt deels samen met de ontwikkeling van de woningbouw op het eiland van Van Speyk (oude Lensvelt terrein) maar we hebben met een groot aantal betrokken ook besloten (een deel van) de gebiedsontwikkeling ‘naar ons toe te trekken’. Het creëren van een Stadsstrand vormt het deels culturele begin, waarin de horeca in het gebied samen met de culturele instellingen meedoen. Er is ook een team dat de programmering op zich neemt, van de activiteiten en de muziek, in samenwerking met Rory Dickhof van de Kroepoekfabriek. Van mei tot september kun je er in de weekenden heerlijk vertoeven. De vuurtoren zal daarbij nog een verbouwing ondergaan; die wordt deels dicht gemaakt en je kunt er boven dan logeren en beneden eten en vergaderen’’.

Op het overzicht van het gebied rond de Koningin Wilhelminahaven dat Guido in een grote koffer met zich meedraagt staan overal markeringen en aanduidingen. Coffeeshop The Bull heeft er inmiddels een plek gevonden vlakbij vishandel De Lorijn aan de Koningin Wilhelminahaven Noordzijde. Het Haring & Bierfeest is er vertegenwoordigd  met activiteiten maar ook Vlaggetjesdag keert er terug in de havens.

,,Er moet nog wel het een en ander gebeuren voordat het allemaal zover is, maar het begin is er met het Stadsstrand’’, aldus Guide de Jong. ,,Met een aantal ‘creatieven’ zijn we druk bezig om te kijken hoe we het allemaal verder kunnen ontwikkelen. Dit wordt echt een gebied waar je als Vlaardinger heen gaat. En bedrijven kunnen ook nog aanhaken. Zo kunnen we nog wel wat zand gebruiken voor het Stadsstrand, zo’n 500 kub. Neem dan even contact op’’.

Bekijk de foto'sGerelateerd