Categorieën

Service

Vlaardingen herdenkt de Holocaust

Vlaardingen herdenkt de Holocaust
Nieuws

Vlaardingen herdenkt de Holocaust

  • Redactie
  • 26-01-2020
  • Nieuws
Vlaardingen herdenkt de Holocaust
VLAARDINGEN – Over de hele wereld wordt vandaag stilgestaan bij het feit dat 75 jaar geleden concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Onder aanzienlijke belangstelling werd er vanmiddag ter nagedachtenis een herdenkingsmonument onthuld in de rozentuin in Holy. Het monument is tijdelijk en is genaamd “Levenslicht”. Dit Vlaardingse Levenslicht is onderdeel van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Zo’n tweehonderd mensen waren naar de plek gekomen waar de herdenking plaatshad en waar burgemeester Bas Eenhoorn sprak. Uit het hoofd en met veel gevoel sprak Eenhoorn over herdenken, over de verschrikkingen die plaats hadden en ook over de excuses die vandaag nationaal door de regering via premier Mark Rutte waren uitgesproken. Een diepe spijtbetuiging voor het (gebrek aan) handelen van de Nederlandse overheid in de Tweede Wereldoorlog. Eenhoorn besloot met de oproep om niet verdraagzaam te zijn naar hen die onverdraagzaam zijn, daarbij mede verwijzend naar het verleden maar tevens een boodschap voor nu.

Een deel van het koor Gloria Toonkunst zong enkele koralen van Bach en nog wat andere liederen. Na de ceremonie en het kort stil zijn met elkaar werd er nog wat verder gesproken in het naastgelegen woonzorgcentrum Vaartland.

 

Het herdenkingsmonument

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en hun leven leefden, soms al generaties lang. Ook uit Vlaardingen zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat gemist wordt en de levend gehouden herinnering aan de slachtoffers.

Het tijdelijke monument zal op de huidige plek blijven tot 2 februari.