Vlaardingen draait op windmolens

20-01-2016 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – De Groenste gemeente, Fair Trade gemeente, onze stad heeft nog wel wat ‘titels’ verzameld de afgelopen jaren. Maar is Vlaardingen ook een duurzame gemeente ? GroenLinks stelde er in december vragen over, met name over wie de stroom levert aan onze lokale overheid. Is die afkomstig uit de vervuilende kolencentrales op de Maasvlakte of komt die voornamelijk uit zonne-energie en windenergie ?

Bij de wekelijkse persbijeenkomst gisteren werd het allemaal duidelijk: ,,De stroom die de gemeente Vlaardingen gebruikt is afkomstig van windenergie’’, aldus verantwoordelijk wethouder Ruud van Harten. ,,Bij de aanbesteding van het huidige energieleveringscontract is duurzaamheid een hoofdeis geweest: de stroom diende voort te komen uit wind- en/of zonne-energie. Daarnaast heeft de gemeente nog enkele aanvullende eisen gesteld, waaronder de voorwaarde dat de energieleverancier 5 procent van de aanbestede som geld besteedt aan werkervaringsplaatsen. De gestelde eisen in aanmerking genomen, is er uit de aanbiedingen tenslotte voor de laagste prijs gekozen’’.

Kees Borsboom, fractievoorzitter van GroenLinks, bevestigde gisteren dat uit navraag bleek dat ook in de vorige collegeperiode er groene stroom ingekocht werd, onder de 'eigen' GroenLinks wethouder Jan Robberegt. Borsboom verklaarde het wel jammer te vinden dat er bij door de gemeente gesubsidieerde instellingen er niet per definitie een ‘groen energiebeleid’ gehanteerd wordt.Gerelateerd