Vlaardingen betaalt minder belasting

01-04-2015 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – In december vorig jaar kreeg de gemeente Vlaardingen de Belastingdienst achter zich aan: over de jaren 2009 tot en met 2012 zou er te weinig belasting betaalt zijn. Een tegenvaller toen, die voor de begroting nu echter achteraf gunstig uit lijkt te vallen. Wat ging er eerder fout en hoe lijkt het nu goed te komen ?

Op de persbijeenkomst gisteren lichtte verantwoordelijk wethouder Ruud de Vries een en ander toe: ,,Tot 2013 hadden we te maken met een administratie die niet volledig op orde was. Daarbij werd er te weinig loonheffing afgedragen en dat had te maken met onder meer de afdracht van de premies voor de zorgverzekeringswet, de werkkostenregeling en het gebruik van bedrijfsauto’s. Als gemeente hebben we nogal wat bedrijfsauto’s, bijvoorbeeld van de sociale werkvoorziening TBV. Overdag worden ze alleen voor het werk gebruikt en ’s avonds staan die gewoon achter slot en grendel op een parkeerplaats. Toch werd er door de Belastingdienst een boete opgelegd omdat we onvoldoende konden aantonen dat de bedrijfsauto’s alleen zakelijk werden gebruikt’’.

Onlangs heeft er overleg plaatsgevonden met de Belastingdienst. Dat heeft er toe geleid dat de oorspronkelijk aangekondigde naheffing van circa € 570.000 is teruggebracht naar circa € 350.000. De verwachting is dat de besprekingen hierover snel afgerond worden. Afhankelijk van de definitieve aanslag wordt een besluit genomen om wel of niet in bezwaar te gaan. Voor de begroting en de jaarrekening over 2014 valt het nu gunstig uit: met het hoogste bedrag was al rekening gehouden maar dit wordt nu met minimaal € 200.000 teruggebracht.

Ruud de Vries: ,,We hebben vanaf 2013 en later de administratie alweer goed op orde en dit soort negatieve ‘verrassingen’  zullen naar verwachting dan ook niet meer voorkomen. Voor het gebruik van de bedrijfsauto’s is er een systeem ingebouwd waarbij elke ambtenaar een soort pas langs een kaartlezer haalt. Hiermee wordt automatisch een logboek bijgehouden met tijden en kilometers. Ook daar kan het dus niet meer fout gaan’’.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date